Tarama Kategorisi
Uzay
Bir Süpernova Dünya’yı Yok Edebilir Mi
Bir Süpernova Dünya'yı yok edebilir mi? Evren tehlikeli bir yer. Süpernovalar, kara delikler, gama ışınları patlamaları ve pulsarlar yeterince yakın olsalardı gezegenimize ciddi zarar verebilir, hatta onu yok edebilirlerdi ama işin gerçeği…
Büyük Kırmızı Leke (Büyük Kızıl Leke)
Büyük Kırmızı Leke(Büyük Kızıl Leke) ; Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni olan Jüpiter'in belirleyici özelliklerinden biri, ekvatorun 22 derece güneyinde, Güney Ekvator Kuşağı’nda (SEB) konumlanan ve Büyük Kırmızı Leke (GRS) adıyla…
Jüpiter
Galileo Galilei 1610'da Jüpiter'i keşfettiğinde bu dev gezegenin Güneş Sistemi üzerindeki etkisinden muhtemelen haberdar değildi. Mars'ın evrimini değiştirmekten dokuzuncu bir gezegenin oluşumunu engellemeye dek Jüpiter'in kütlesinin ve…
InSight Uzay Aracı
InSight Uzay Aracı; Son elli yılda Mars'a birçok görev düzenlendi. Bunlardan bazıları gezegeni uzaktan görüntülemek için tasarlanmış yörünge araçlarıydı. Bazılarıysa yüzeyi incelemek ve farklı konumlardaki kayaları analiz etmek için…
Gezegen Oluşumu
Evrendeki Dünya benzeri gezegenler nasıl oluşuyor? Kısaca Gezegen OluşumuHidrojen, helyum ve diğer iyonize gazlar, uzay tozu ile karşı karşıya gelince uzay bulutları oluşturuyor. Nebula adı verilen bu dev bulut, kendi kütlesinin altında…
Gezegenler Neden Yuvarlak
Gezegenler neden yuvarlak?Bilim insanları, yuvarlak olduğundan ve çok fazla su içerdiğinden dolayı, Dünya’yı mavi bir bilye şeklinde tanımlamayı çok seviyorlar. Bu benzetmenin kaynağı olan okyanuslar, aslında oldukça özeldir.Güneş…
Aktif Galaksiler
Galaksi; yerçekimiyle birbirine bağlanmış yıldızlardan, tozdan ve karanlık maddeden oluşan geniş bir sistemdir. Peki ya Aktif GalaksilerÇoğu normal galaksi yıldızlar aracılığıyla ışık yaysa da, galaksilerin küçük bir kısmı, merkezinden…
Kırmızıya Ve Maviye Kayma
Kırmızıya ve maviye kayma nedir? Eğer yakınınızdan sirenlerini öttürerek bir polis arabası geçtiyse kırmızıya ve maviye kaymanın ne olduğunu anlayabilirsiniz. Aracın sireninin size yaklaşırken giderek tizleştiğini, sizi geçtikten sonraysa…
Mare Crisium
Bir dürbününüz varsa, mart ortası, Ay'daki en ünlü (ve bulması en kolay) yapılardan birini görmek için harika bir zaman: Kriz Deniz (Mare Crisium). Mart ayının ortasında 14-15-16 Mart akşamlarında Ay hilal evresindeyken üst tarafına…
Bennu
Bennu asteroidi, NASA, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Lincoln Laboratuvarı'nın Dünya'ya yakın cisimleri izlemeye yönelik ortak bir çabası olan LINEAR Projesi kapsamında, 11 Eylül…