Tarama Kategorisi
Güneş Sistemi
Mare Crisium
Bir dürbününüz varsa, mart ortası, Ay'daki en ünlü (ve bulması en kolay) yapılardan birini görmek için harika bir zaman: Kriz Deniz (Mare Crisium). Mart ayının ortasında 14-15-16 Mart akşamlarında Ay hilal evresindeyken üst tarafına…
Bennu
Bennu asteroidi, NASA, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri ve Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Lincoln Laboratuvarı'nın Dünya'ya yakın cisimleri izlemeye yönelik ortak bir çabası olan LINEAR Projesi kapsamında, 11 Eylül…
Mare Orientale
Mare Orientale (Doğu Denizi) 327 kilometre genişliğinde karanlık bir donmuş lav denizi. Çevresinde üç sıra halinde kraterlerle delik deşik edilmiş dağlar bulunuyor. Hepsi birleştiğinde bu Ay yapısının genişliği uçtan uca 900 kilometreyi…
İo Jüpiter
İo Jüpiter, Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni olan Jüpiter'in yörüngesinde dolanan dört Galilei uydusunun en içte yer alanı. Dıştaki üçü durgun, donmuş kaya ve buz dünyaları olsa da İo'nun arazisi, yüzeyine farklı şekillerde dökülen…
Ay Nasıl Oluştu?
Ay, Dünya'nın sadık yoldaşı, Güneş’in yörüngesinde doļanırken bizimle beraber gelen tek doğal uydumuz. peki Ay nasıl oluştu? Bu kadar yakınımızda, bu kadar çok incelenen bir nesne olmasına rağmen, Ay'ın tam olarak nereden geldiğine dair…
Miranda (Uranüs)
1986'da Voyager 2, Uranüs'ün yanından geçerken çektiği, halkalı gezegenin iç uydusu Miranda 'ya ait fotoğraflar herkesi şaşırtmıştı. 470 kilometre çapındaki bu küçük uydu, çok farklı yüzey özellikleri göstererek daha küçük dünyaların…
Mimas (Satürn)
NASA'nın Voyager uzay sondaları, 1980'lerde Mimas 'ın ilk ayrıntılı görüntülerini gönderdiğinde, bilim insanları ve halk, uydunun Star Wars filmlerindeki Ölüm Yıldızı uzay istasyonuna ne kadar benzediğini gördü ve şaşırdı. Mimas'ı 1789'da…
Enceladus (Satürn)
NASA'nın Cassini sondası 2004'te Satürn'e ulaştığından beri, halkalı gezegenin küçük iç uydusu Enceladus, tüm Güneş Sistemi'nde en yoğun şekilde incelenen ve tartışılan dünyalardan biri haline geldi. Bu ilginin nedeni, güney yarım…
Dünya’nın Manyetik Alanı
Pusulaların kuzeyi göstermesini sağlayan şey nedir? Cevap, manyetik kuzey kutbu. Arktik'teki bu muhteşem güç, pusula iğnesini kendine çekiyor. Ancak manyetik kuzey kutbu, "Kuzey Kutbu" dediğimiz yerden farklı. Manyetik kuzey kutbu, tüm…
Güneş Olmasaydı Ne Olurdu?
Güneş Olmasaydı Ne Olurdu? İnsanlık hayatta kalabilir miydi? Güneş yok olduğu andan itibaren işte bunlar olacak!
Karanlığa Gömülme (8 Dakika)
Dünya'daki insanlar Güneş'in yok olduğunu sekiz dakika sonra fark edecekler. Bu süre sonunda…