Halley Kuyruklu Yıldızı

0

Kuyruklu yıldızlar içinde en önemlisi, şüphesiz Halley Kuyruklu Yıldızı’dır. Halley’e ait gözlemler, en azından Çinliler’in kayıtlarına göre M.Ö 240 yılına kadar dayanıyor ve 2000 yıldan fazla zamandan beri her geçişte izleniyor.

76 Yılda bir Dünya’nın yakınından geçen ve tarih boyunca her gelişinde ilginç olaylarla bağdaştırılan bu kuyruklu yıldızın Hz. İsa’nın doğumunda görüldüğü söylenen kuyruklu yıldızla bağlantısı olduğu düşünülüyor.

İngiliz astronom olan Edmond Halley, Newton’un çekim kanunu ve gezegen yörüngelerini kullanarak bu kuyruklu yıldızın her 76 yılda bir Dünya’nın yakınından geçeceğini hesapladı. 1758-1759 yılları arasında tekrar görüneceğine dair kehanette bulunan Halley, kuyruklu yıldızın 1758’de Dünya semalarında görebilme şansına erişemeden 16 yıl önce ölmüştü.

1758’ de Edmund Halley’in hesaplarının doğru çıkması üzerine bu kuyruklu yıldıza Halley ismi verildi. Edmund Halley aynı zamanda Sir Isaac Newton’un eserlerinin basılıp gün yüzüne çıkmasını da sağladı.

Halley Kuyruklu Yıldızı en son 1986 yılında göründü. Bir sonraki görünme tarihi 2061-2062 olacak.

Halley’in yörünge periyodu son 3 yüzyılda 75-76 yıl arasında değişiyor. Genele bakıldığında ise, 74-79 yıl arasındadır.

Halley kuyruklu yıldızı 100 milyon kilometreye kadar ulaşabilen bir kuyruk uzunluğuna rağmen, oldukça küçük bir çekirdeği vardır. 15 kilometre uzunluğunda, 8 kilometre genişliğinde ve 8 kilometre kalınlığında bir çekirdeğe sahiptir.

Kaynak: kozmikanafor, tarihiolaylar, uzay.co, tarihnedio

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T