Drake Denklemi

0

Drake denklemi, dünya dışı yaşam arayışında önemli bir denklemdir. Samanyolu galaksisi içerisindeki akıllı medeniyetin sayısını hesaplamak için kullanılan denklemdir. İlk kez radyo astronomu olan Frank Drake tarafından 1961 yılında ileri sürüldü. Bu denklem Drake denklemi olarak bilinse de eşitliğin oluşumuna John C. Llly , Carl Sagan ve Otto Struve gibi bilim insanlarının katkısı vardır.

Drake Denklemi

Drake Denklemi Nedir?

N= Rx fp x Ne x fl x fi x fc x L

N

Galaksimizdeki teknolojik olarak gelişmiş medeniyetlerin sayısı. Dünya dışı bir medeniyet ne kadar gelişmişse, teknolojisinden gelen elektromanyetik salınımlar gibi imzaları o kadar çok tespit edebiliriz. Gerçekten gelişmişlerse, bizi fütüristik bir uzay aracı ile ziyaret edebilirler.

R

Galaksimizdeki ortalama yıldız oluşum oranı. Bu süreçten geriye kalan maddelerin gezegenlere dönüştüğü ve gezegenlerin de zamanla yaşam barındırmaya uygun hale gelebileceği gösterilmişti. NASA ve ESA, her yıl Samanyolu‘nda yedi yeni yıldızın doğduğunu tahmin ediyor.

fp

Öngezegen disklerindeki gaz, toz ve enkazdan, etrafında en az bir gezegen oluşan yeni yıldızların oranı. Ötegezegen avlayan Kepler Uzay Teleskobu, neredeyse tüm Güneş benzeri yıldızların ve kırmızı cücelerin yörüngesinde gezegenler olduğunu keşfetti. Bu keşif, gezegenleri oldukça sıradan hale getiriyor.

Ne

Bir yıldız sistemindeki yaşamın gelişmesine izin verebilecek gezegenlerin sayısı. Güneş Sistemi‘miz Dünya‘ya sahiptir, ancak Mars ve Venüs‘ün yaşama ev sahipliği yapabileceğine veya geçmişte yapmış olabileceğine dair kanıtlar da bulunuyor. Burada, gezegenlerin yörüngesinde dolanan, yaşam barındırabilecek uydular hesaba katılmıyor.

fl

Bir gezegen, yaşamın gelişmesi için gerekli tüm yapı taşlarına sahip olsa da burada yaşamın gelişeceği garanti edilemez. Denklemin bu kısmında, hayatın en basit biçimlerinde bile olsa üzerinde gerçekten göründüğü gezegenlerin sayısı gösteriliyor. Şimdiye kadar bu aşamaya gelmeyi başaran tek bir gezegen olduğunu biliyoruz. Mikrobiyal yaşam ilk olarak Dünya‘da, 3,7 milyar yıl önce evrimleşti.

fi

Zeki yaşama sahip gezegenlerin oranı. Yaşam Dünya‘da yaklaşık 3,7 milyar yıldır var, ancak ilk atalarımızın izi sadece 200.000 yıl öncesine kadar izlenebiliyor. İnsanlık sadece son birkaç bin yıl önce zeki bir tür haline geldi. Diğer yaşamlar henüz tam olarak orada olmayabilir veya bu eşiğe ulaşmadan önce yok olmuş olabilir.

fc

İnsanlığın Uzay Çağı’na girmesinin üzerinden sadece 60 yıl geçti ve ilk mesajımızı (Arecibo ile) 1974’te gönderdik. Eğer bir uzaylı medeniyet henüz tespit edilebilir bir mesaj gönderecek kadar gelişmiş değilse, komşu bir yıldız sisteminde de yaşıyor olsalar, onları fark etmemiz pek olası değil. Bu kısım, bunu yapabilecek uygarlıkların oranını gösteriyor.

L

Sinyallerin gönderilmesinden itibaren geçen süre. Evrene yaptığımız ilk radyo yayınından bu yana, farklı şekillerde çok daha fazla sinyal ve mesaj gönderdik. 50 yıldan beridir bunu yapıyoruz. Dışarıdaki medeniyetlerden biri bunu fark edebilir ve hatta çok uzak değillerse yanıt verecek kadar zamanları olabilir.

Drake denklemine göre galaksimizde 10.000 akıllı medeniyet var olduğu tahmin edilmektedir.

Kaynak: How It Works, Vikipedi

İlginizi Çekebilir: Fermi Paradoksu (Herkes Nerede?)

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T