Fermi Paradoksu (Herkes Nerede)

0

Trilyonlarca galaksi var ama hiç yaşam belirtisi bulamadık. Fermi Paradoksu Herkes nerede? Evrende gerçekten yalnız mıyız yoksa bir yerlerde yaşam var mı?

1950’de Nobel ödüllü fizikçi Enrico Fermi şu soruyu sordu: “Herkes nerede?” Dünya dışı zekaya atıfta bulunuyordu. Dünya, galaksimizdeki yüz milyarlarca gezegenden biri. Üstelik evrende trilyonlarca galaksi var. Gezegenimizde yaşam olduğuna göre diğer gezegenlerin de en azından birinde yaşam olduğunu düşünmek gayet mantıklı. Sorun şu ki, bugüne dek hiçbir uzaylıdan haber alamadık. İlk olarak Enrico Fermi’nin öne sürdüğü bu paradoksa “Fermi Paradoksu” deniyor. İnsanlar bu soruyu genelde “paradoks” olarak adlandırıyor çünkü gözlemlerimiz, görmeyi beklediğimiz şeyle uyuşmuyor. Paradoksun net bir yanıtı olmasa da birkaç fikrimiz var.

İlki ve belki de en olası olanı, henüz yeterince fazla yere bakmamış olmamız. Şimdilik galaksimizin çok küçük bir bölümündeki gezegenleri bulabildik ve onlarda yaşam belirtisi olup olmadığını da henüz inceleyemiyoruz. Belki de yöntemlerimiz geliştikçe canlılarla dolu birçok gezegene rastlayabiliriz.

Başka bir olasılık, uzaylılarla iletişim kurmak için mesafelerin çok geniş ve zamanın yetersiz olması. Gezegenimizde sadece 100.000 yıldır akıllı yaşam var. Evrenin 13,8 milyar yıllık tarihinde bu süre göz açıp kapayıncaya kadar geçer. Yaşam, bazı gezegenlerde sadece kısa süreliğine var olmuş ve bizimkiyle örtüşmemiş olabilir. Bu da başka bir fikri doğuruyor: Akıllı yaşam, nükleer savaş gibi yapay veya göktaşı çarpması gibi doğal felaketler sonucu yok olabilir. Buna Büyük Filtre teorisi deniyor ve bizim filtreden geçip geçemediğimiz henüz belli değil.

Öte yandan, yaşam için pek çok potansiyel yuva olduğunu biliyoruz: Kendi galaksimiz 100 milyar gezegen içeriyor olabilir. Kopernik ilkesini izlersek (Dünya hakkında özel hiçbir şey yoktur ve insanlık hakkında özel hiçbir şey yoktur) makul bir şekilde teknolojik zekanın birçok kez evrimleşmiş olmasını bekleyebiliriz.

Uzaydaki herhangi bir medeniyet, bizimkinden yüz milyonlarca yıl daha eski olabilir. İlerleme seviyemize ulaşan ve ardından sadece birkaç bin yıl boyunca teknolojisini geliştiren bir medeniyet hayal edin. Bu teknoloji seviyesi ile galaksinin kolonileştirilmesi bir milyon yıl kadar sürebilir, bu süre kozmik açıdan göz açıp kapayana kadar geçecek bir zaman. Orada bir yerde olmalılar! Koloni kurmamayı seçseler bile, onların tekno imzalarını tespit etmiş olmayı umuyorduk. Ama evren son derece sessiz görünüyor, öyleyse herkes nerede?

Uçan dairelere inananlar için, Fermi’nin sorusunun açık bir çözümü var. Ancak birçok bilim insanı bu soruyu onların orada olduklarını söyleyerek yanıtlıyor ve genişletilmiş bir Dünya Dışı Zeki Yaşam Arayışı projesinin onları bulacağını söylüyor. Ama başka bir olasılık daha var: İnsanlar, astronomi, biyoloji veya tesadüflerden ötürü, evrende eşsiz olabilir. Eğer gerçekten de tek teknolojik zekâ bizimki ise, o zaman kesinlikle onun hayatta kalmasını sağlamamız gerekiyor.

Kaynak: How It Works, All About Space

İlginizi Çekebilir: Drake Denklemi

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T