Vostok 6 (1963)

Güncellendi:

Sovyetler Birliği uzay araştırmaları alanında birçok ilke imza attı. 1957’de ilk yapay uydu Sputnik 1, aynı yıl Dünya atmosferinin ötesine çıkan ilk hayvan Laika, dört yıl sonra ise Dünya yörüngesine çıkan ilk insan Yuri Gagarin gibi. Ancak burada durmadılar ve 1963’te ilk kadını uzaya göndererek bir kere daha Amerika’nın önüne geçtiler.

Valentina Tereshkova Skydiving’i çok seven bir tekstil işçisiydi. 1962’de kozmonot eğitimine başladı. Programa, üstün paraşüt yeteneği sayesinde seçilmişti, zira Dünya‘ya dönüşte Vostok 6 uzay aracından kendini fırlatması ve Dünya‘ya paraşütle inmesi gerekiyordu. Bir yıl sonra, 26 yaşındayken, göreve hazırdı.

Vostok 6

Tereshkova uzayda geçirdiği süre boyunca yalnız değildi. Vostok 6 görevinden iki gün önce aynı rotadan Vostok 5 uzay aracı gönderilmişti. İki uzay aracının da kadınlar tarafından kullanılması planlanmıştı, ancak sonunda Vostok 5 kapsülünün içine erkek kozmonot Valery Bykovsky bindi. İki uzay aracı Dünya yörüngesinde birbirine beş kilometre kadar yaklaştı. Bykovsky iki araç uzaklaşıp iletişim bağlantısı kesilmeden önce telsizde Tereshkova‘nın şarkı söylediğini raporladı.

Bykovsky Dünya çevresinde 82 kere, Tereshkova 48 kere döndü ve iki kozmonot aynı gün başarıyla Dünya‘ya iniş yaptı. Tereshkova yere indiğinde bilinci hemen hemen kapalıydı ancak ertesi gün kameranın karşısına geçecek kadar iyiydi. Kısa bir sürede dünyaca ünlü oldu. Uzaya ondan sonra çıkan ikinci kadın, 19 yıl sonra Svetlana Savitskaya oldu.

Kaynak: All About Space

Yorum yapın