Güneş Sistemi

0

Evrenin harikalarından biri olan Güneş, uzay tozu ve bir nebuladan çıkan gaz çarpışmasıyla 4,6 milyar yıl önce meydana gelen çok büyük bir kütle çekimsel çökmeden oluşan devasa bir yıldız. Merkezde bulunan bu yıldızın çekim gücüne kapılan gezegenler, uydular, kuyruklu yıldızlar, cüce gezegenler ve diğer tüm gök cisimlerin içinde bulunduğu, Oort bulutu denilen ve trilyonlarca kuyruklu yıldızın bulunduğu alanı sınır kabul eden, çapı 30 ışık yılı yani 283,821,914,177,430 km olan uzaydaki bu bölgeye Güneş Sistemi denir.

Güneş Sistemi’nde en çok uyduya sahip olan gezegen Jüpiter’dir, en az uydusu olan gezegen Dünya’dır. Venüs ve Merkür’ün uyduları yoktur.

Güneş‘in kütlesi Güneş Sistemi kütlesinin %99.86 kadarını oluşturmaktadır. Sarı cüce yıldız olarak sınıflandırılmış Güneş‘in etrafında 8 gezegen, 5 cüce gezegen, bu gezegenlerin 180’den çok uydusu, sayısız asteroid ve kuyruklu yıldız dönmektedir.

YouTube video

Güneş Sistemi’nde bulunan gezegenler; Merkür,Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün. Bu gezegenler yoğunluk, oluşum ve Güneş‘ten uzaklıklarına göre 2 sınıfa bölünmüştür: İç gezegenler ve Dış gezegenler.

İç Gezegenler: Kayalıklardan oluşmuş, yoğunlukları çok olan  ve Güneş‘e yakın olan gezegenler: Merkür, Venüs, Dünya ve Mars.

Dış Gezegenler: Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün. Güneş Sistemi’nde bulunan cüce gezenler; Ceres, Plüton, Haumea, Makemake ve Eris.

Doksanlı yıllara kadar Plüton’un gezegen olarak yeri sağlamdı; ancak o dönemde ”Sıcak Jüpiter” tarzı ötegezegenler keşfedildi ve Neptün‘ün yörüngesinin ötesinde, Plüton’dan aşağı kalmayan büyüklükte cisimler gözlendi. Uluslararası Astronomi Derneği (IAU) gezegen tanımını “küresel, Güneş yörüngesinde dönen ve yakınında herhangi bir gezegen komşusu bulunmayan” olarak değiştirdi. Böylece 24 Ağustos 2006 itibarıyla Plüton gezegenlikten çıkarak “cüce gezegen” oldu.

Neptün gezegeninin ötesindeki alana verilen ad ”Kuiper Kuşağı”dır. Bu alanda cüce gezegenler, uydular ve yüz binlerce irili ufaklı gök cismi yer alır.

Gezegenlerin Güneş’e Uzaklıkları

Merkür: 57,9 milyon kilometre
Venüs: 108,2 milyon kilometre
Dünya: 149,6 milyon kilometre
Mars: 227,9 milyon kilometre
Jüpiter: 778 milyon kilometre
Satürn: 1,4 milyar kilometre
Uranüs: 2,8 milyar kilometre
Neptün: 4,5 milyar kilometre.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T