Büyük Kırmızı Leke (Büyük Kızıl Leke)

0

Büyük Kırmızı Leke(Büyük Kızıl Leke) ;  Güneş Sistemi‘nin en büyük gezegeni olan Jüpiter‘in belirleyici özelliklerinden biri, ekvatorun 22 derece güneyinde, Güney Ekvator Kuşağı’nda (SEB) konumlanan ve Büyük Kırmızı Leke (GRS) adıyla bilinen fırtına. Yüksek irtifada yer alan GRS şaşırtıcı bir biçimde 400 yıldan fazla zamandır ortalığı kırıp geçiriyor ve çevredeki bulut katmanından daha soğuk. Saat yönünün tersine hareket ediyor, her altı Dünya gününde tam bir dönüş yapıyor ve şu anda iki Dünya genişliğinde. Son 100 yılda fırtınanın boyutu yarıya indi. Bir noktada çapı 40.000 kilometreden daha fazla olarak ölçüldü.

GRS Dünya‘daki fırtınalardan farklı çünkü gezegenin içinde üretilen ısı sürekli olarak fırtınayı yeniliyor. Dünya‘daki kasırgalar karaya indiklerinde dağılır ama Jüpiter gazdan oluştuğu için fırtına durmak bilmiyor. Jüpiter‘in atmosferi, jet akımları sistemi nedeniyle dönen bulut kuşaklarından oluşuyor. Fırtınanın kuzey kısmında doğu jet akımı, güney kısmıysa batı jet akımı var. Bunlar fırtınayı yerinde tutuyor ve fırtına, gezegenin etrafında tur atıyor.

Etrafındaki şiddetli rüzgarlara rağmen fırtınanın içinde az rüzgar var. Rengini muhtemelen kükürt bileşiklerinden alıyor. Rengi beyazdan koyu kırmızıya kadar değişiyor ve bazen hiç görünmüyor. Bu renk değişimleri, SEB’deki renk değişimlerine karşılık geliyor gibi ama önceden tahmin edilebilir bir zamanlaması yok.

Kaynak: How It Works

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T