Aktif Galaksiler

0

Galaksi; yerçekimiyle birbirine bağlanmış yıldızlardan, tozdan ve karanlık maddeden oluşan geniş bir sistemdir. Peki ya Aktif Galaksiler

Çoğu normal galaksi yıldızlar aracılığıyla ışık yaysa da, galaksilerin küçük bir kısmı, merkezinden çok büyük miktarda enerjiyi çıplak gözle görülemeyen dalga boyları halinde ışık olarak yayar. Bunlara “aktif galaksiler” denir ve enerji yaymalarının nedeni de çekirdeklerindeki süper kütleli kara deliklerdir.

Samanyolu’nun merkezindeki uyuyan karadeliğin Güneş’in dört buçuk milyon katı büyüklüğünde olduğu tahmin ediliyor.

Bu tür kara delikler aslında Samanyolu da dahil her büyük galaksinin merkezinde bulunur ama çoğu artık aktif değildir. Bu yüzden de çoğu bilim insanı bütün galaksilerin ömürlerine aktif olarak başladıklarını düşünüyor.

Aktif Galaksiler (3 Çeşit)

Galaksilerin kuasar, radyo galaksiler ve blazarlar gibi birçok türü var ama çoğu bilim insanı, aslında bunların hepsinin aynı olduğuna inanıyor. Teorilerine göre, her bir türün bize farklı görünmesinin nedeni, onları farklı bir perspektiften ve mesafeden görüyor olmamız.

Kuasarlar: Bunlar Dünya‘dan milyarlarca ışık yıl uzaktalar ve belli bir açıdan gözüküyorlar.

Radyo Galaksileri: Bu galaksiler yan durdukları için çekirdekleri görünmez.

Blazarlar: Bu galaksilerin Dünya‘ya dönük tek bir fıskiyesi (jet) olduğu için onlar karşıdan görüyoruz.

Kaynak: How It Works

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T