Tarama Kategorisi

Tıp ve Biyoloji

Kromozomlar

Kromozomlar, boydan göz rengine kadar her şeyin kalıtsal bilgilerini taşıyan, ipliğe benzeyen moleküllerdir.Anne babadan aktarılan kromozomlar, proteinden ve organizmanın genetik talimatlarını içeren bir DNA molekülünden oluşuyor.…

Sindirim Sistemi

Sindirim sistemi, yiyecekleri insan vücudunun varlığını sürdürmek için kullandığı enerjiye çeviren bir organ grubudur. Bu, ağızdan anüse kadar uzanan son derece karmaşık bir sistemdir.Sindirim sistemini oluşturan başlıca organlar ağız,…

İnsan Hücreleri

Şu ana kadar 200 civarında farklı hücre bulundu ve hepsinin de çok spesifik işlevleri var. İşte başlıca insan hücreleri ve yaptıkları işler... Sinir Hücreleri Sinir sistemini ve beyni oluşturan hücrelere sinir hücresi veya nöron denir.…

Neden Uyuyoruz?

Neden uyuyoruz? Hayatlarımızın üçte biri uykuda geçiyor ama uykunun gerçekte ne işe yaradığını bilmiyoruz. Uykusuz kalmak sizi gerçek anlamda delirtir ve sonunda öldürür. Vücudun işlevini yerine getirebilmesi için uykunun çok önemli…

Böbrekler

Böbrekler kandaki atıkları süzerek bizi nasıl hayatta tutuyor? Böbrekler sırtımızın kabaca orta hizasında, göğüs kafesinin hemen altında ve vücudun her iki yanında birer tane bulunan kuru fasulye biçimli organlardır. Kişinin cinsiyetine…

Beyin

Beyin toplam vücut ağırlığımızın sadece %2'sini oluşturuyor ama içinde yaklaşık 86 milyar nöron, 100 trilyon sinapsta birleşen 180.000 kilometre yalıtımlı lif var. Devasa bir biyolojik süper bilgisayar bu. Beyindeki hücreler elektrik…

Kalp

Göğsümüzde bir davul gibi atıp duran kalp, MÖ 4. yüzyıldan beri âlimlerin ve bilim insanlarının ilgisini çekiyor. Yunan filozof Aristoteles, kalbi odacıkları olan bir organ olarak tanımlamış, ama hatalı bir şekilde üç odacığı olduğunu…

Vücut Sıcaklığı

Çoğu kişi için termometrenin 37 derece Celcius'u göstermesi vücut sıcaklığının normal olduğu anlamına gelir. 2011'de iki bilim insanı hem bizim vücudumuzun hem de diğer birçok memelinin neden bu sıcaklıkta çalıştığına dair bir teori…

Bebekler Neden Az Göz Kırpar?

Bebekler neden az göz kırpar? Birçok araştırma gösteriyor ki erişkin insanlar dakikada ortalama 15 kez göz kırpıyor. Ancak bebeklerin göz kırpma sıklığı çok daha düşük: Dakikada sadece birkaç kere, hatta bazen dakikada bir kere göz…

Yoğun Bakım Ünitesi

Sağlık hizmetleri olmadan ne kadar dayanırdık? Hayatımızın tehlikede olduğunu anladığımız anda arayacağımız bir telefon numarası olmasa ne yapardık? Ya da insan vücudunun her noktasını bilen uzmanlara kendimizi güvenle teslim edebileceğimiz…
G-B0ZQSMMP2T