Tarama Kategorisi
Tıp ve Biyoloji
Kromozomlar
Kromozomlar, boydan göz rengine kadar her şeyin kalıtsal bilgilerini taşıyan, ipliğe benzeyen moleküllerdir.
Anne babadan aktarılan kromozomlar, proteinden ve organizmanın genetik talimatlarını içeren bir DNA molekülünden oluşuyor. İnsanlarda, hayvanlarda ve bitkilerde çoğu kromozom, hücre çekirdeğinin içinde çiftler halinde bulunuyor. İnsanlarda…
Daha fazla oku...
Sindirim Sistemi
Sindirim sistemi, yiyecekleri insan vücudunun varlığını sürdürmek için kullandığı enerjiye çeviren bir organ grubudur. Bu, ağızdan anüse kadar uzanan son derece…
Daha fazla oku...
İnsan Hücreleri
Şu ana kadar 200 civarında farklı hücre bulundu ve hepsinin de çok spesifik işlevleri var. İşte başlıca insan hücreleri ve yaptıkları işler...
Sinir Hücreleri…
Daha fazla oku...
Böbrekler
Böbrekler kandaki atıkları süzerek bizi nasıl hayatta tutuyor?
Böbrekler sırtımızın kabaca orta hizasında, göğüs kafesinin hemen altında ve vücudun her iki…
Daha fazla oku...
Neden Uyuyoruz?
Neden uyuyoruz? Hayatlarımızın üçte biri uykuda geçiyor ama uykunun gerçekte ne işe yaradığını bilmiyoruz.
Uykusuz kalmak sizi gerçek anlamda delirtir ve…
Daha fazla oku...
Kalp
Göğsümüzde bir davul gibi atıp duran kalp, MÖ 4. yüzyıldan beri âlimlerin ve bilim insanlarının ilgisini çekiyor. Yunan filozof Aristoteles, kalbi odacıkları…
Daha fazla oku...
Beyin
Beyin toplam vücut ağırlığımızın sadece %2'sini oluşturuyor ama içinde yaklaşık 86 milyar nöron, 100 trilyon sinapsta birleşen 180.000 kilometre yalıtımlı lif…
Daha fazla oku...
Vücut Sıcaklığı
Çoğu kişi için termometrenin 37 derece Celcius'u göstermesi vücut sıcaklığının normal olduğu anlamına gelir. 2011'de iki bilim insanı hem bizim vücudumuzun hem…
Daha fazla oku...
Bebekler Neden Az Göz Kırpar?
Bebekler neden az göz kırpar? Birçok araştırma gösteriyor ki erişkin insanlar dakikada ortalama 15 kez göz kırpıyor. Ancak bebeklerin göz kırpma sıklığı çok…
Daha fazla oku...
Yoğun Bakım Ünitesi
Sağlık hizmetleri olmadan ne kadar dayanırdık? Hayatımızın tehlikede olduğunu anladığımız anda arayacağımız bir telefon numarası olmasa ne yapardık? Ya da insan…
Daha fazla oku...
Kas Sistemi
Vücudumuzdaki 650 kas, hareketlerimizi (bilinçli olarak gerçekleştirdiğimiz yürüme, konuşma, oturma, ayakta durma, yemek yeme ve diğer günlük işlevleri) kontrol…
Daha fazla oku...
Parmak Çıtlatma
Parmak eklemlerimiz neden çıtlıyor? İlginçtir ama bu sorunun yanıtı hâlâ tartışma konusu. Neredeyse tüm insanlık tarihi boyunca parmaklarımızı çıtlattık ama…
Daha fazla oku...
İskelet Sistemi
Yetişkin bir insanın iskelet sistemi 206 kemikten ve tüm bu kemikleri birbirine bağlayan tendonlardan, bağlardan ve kıkırdaklardan oluşuyor. "Omurgalılar"…
Daha fazla oku...
Tansiyon (Kan Basıncı)
Tansiyon, yani kan basıncı, doktorların genel sağlığınızı değerlendirmek için yaptığı önemli ölçümlerden birisi. Tansiyonun yüksek olması (hipertansiyon) ve…
Daha fazla oku...
Beynimiz Neden Kıvrımlı?
Cambridge Üniversitesi Psikiyatri Bölümü'nde araştırma görevlisi olan Lisa Ronan, beynimiz ana rahminde gelişirken beynin "korteks" (gri madde) denilen dış…
Daha fazla oku...
Deri
Deri (cilt), vücudumuzdaki en büyük organ. Saç, tırnaklar, bezler ve sinirlerle birlikte integumenter sistemin bir parçası. Bu sistem, vücudun dışıyla içi…
Daha fazla oku...
Dişler Neden Sararır?
Dişler Neden Sararır? Ünlüleri inci gibi beyaz dişlerle görmeye alışığız ama çoğu insanın gülümsemesi biraz daha soluk. Aslında bunda şaşıracak bir şey yok.…
Daha fazla oku...
Soğuktan Titreme
Bilim insanları, buz gibi bir rüzgar esince derinizin neden gerildiğini ve dişlerinizin takırdadığını şöyle açıklıyor: Beyniniz derinizin sıcaklığını izliyor ve…
Daha fazla oku...
Adem Elması
Bazı insanların boğazlarının önünde belirgin bir çıkıntı var. Aslında herkesin adem elması var ama herkeste görünür değil. Konuşurken boynunuzda inip kalkan bu…
Daha fazla oku...
E Kodu (Katkı Maddeleri)
Gıdalarda kullanılan, renkli baharatlardan asit koruyuculara kadar uzanan binlerce katkı maddesi var. Bazıları diğerlerinden çok daha zararlı olduğuna göre…
Daha fazla oku...