Kas Sistemi

0

Vücudumuzdaki 650 kas, hareketlerimizi (bilinçli olarak gerçekleştirdiğimiz yürüme, konuşma, oturma, ayakta durma, yemek yeme ve diğer günlük işlevleri) kontrol etmekle kalmıyor, duruşumuzu korumak, kanın ve diğer maddelerin vücudumuzda dolaşmasını sağlamak gibi başka işlevleri de yerine getiriyor. Kas hareketlerini düşünce aklımıza genellikle bacaklar, kollar ve diğer uzuvlar geliyor ama kaslarımız yüz ifadeleri, göz hareketleri ve solunum gibi daha incelikli hareketlerden de sorumlu.

Kas Çeşitleri

Kas sistemi üç çeşit kastan oluşuyor: iskelet kası (çizgili kas), düz kas ve kalp kası. İskelet kasları, vücudumuzda bilinçli olarak yönetebildiğimiz tek kas dokusu. Bir insanın bilinçli olarak gerçekleştirdiği tüm eylemlerin kontrolü bu kaslarda. İskelet kaslarının çoğu bir eklem üzerinden iki kemiğe bağlanıyor. Bu kaslar, kemiklerin parçalarını hareket ettirerek birbirlerine yaklaştırmaya yarıyor.

Düz kaslar mide ve bağırsak gibi organların yanı sıra kan damarlarında bulunuyor. Bu şekilde adlandırılmasının nedeni, iskelet kası ve kalp kasındaki “çizgili” görünüm yerine düz bir görünüme sahip olması. Tüm kas dokularının en zayıfı olan düz kaslar büzülerek maddelerin organlar içinde ilerlemesini sağlıyor. Düz kaslar beynin bilinçsiz kısmı tarafından istem dışı kontrol edildiği için bunlara “istemsiz kaslar” da deniyor.

Sadece kalpte bulunan kalp kası ise tüm vücuda kan pompalamaktan sorumlu olan istemsiz bir kas. Kalp kasından oluşan ve kalbin atmasını sağlayan doğal mekanizma, diğer kalp kaslarına da kasılma komutu gönderiyor. Düz kaslar gibi kalp kası da istem dışı olarak kontrol ediliyor. Hormonlar ve beyinden gelen sinyaller kasılma hızını düzenleyebiliyor ama kalp kası kendi kendini uyararak kasılıyor.

Kas Şekilleri

Kaslar şekillerine, boyutlarına ve yönlerine göre de sınıflandırılabilir. Deltoid kas da denilen omuz kasları üçgen şeklindedir. Göğsün kenarında ikinci ila dokuzuncu kaburgaların yüzeyinden çıkan ve skapulanın (kürek kemiği) tüm ön uzunluğu boyunca uzanan serratus kasının şekli testere dişlerine benzer. Skapulayı omurgaya bağlayan rhomboid major kası baklava şeklindedir.

Aynı bölgedeki benzer kasları ayırt etmek için boyuttan yararlanılabilir. Gluteal bölgede (kıç bölgesi) boyutlarına göre ayrılan üç kas bulunur: gluteus maximus (büyük), gluteus medius (orta) ve gluteus minimus (küçük).

Karın bölgesinde geniş ve düz bazı kas kümeleri yer alır. Lifleri yukarı ve aşağı uzanan kaslara rectus abdominis, enine (soldan sağa) uzananlara transversus abdominis ve açılı olarak uzananlara oblik kaslar denir. Spor meraklılarının iyi bildiği üzere, “six-pack” tabir edilen karna sahip olmak için obliklerin geliştirilmesi gerekir ama bunlar geliştirilmesi en zor kaslar arasındadır.

Kaslar ayrıca işlevlerine göre de tanımlanabilir. Önkoldaki fleksör kas grubu bileği ve parmakları esnetir. Supinatör, bileğinizi avuç içi yukarı bakacak şekilde döndürmenizi sağlayan kastır. Bacaklardaki addüktor kaslar ise bacakları birbirine yakınlaştırmayı (addüksiyon) sağlar.

Kramp Neden Olur?

Çoğu zaman kaslarınız düzgün çalışır. Siz bir hareket yapmadan önce prefrontal korteksiniz hareketi planlar ve motor kortekse sinyal gönderir. Motor korteksin gönderdiği impulslar da omuriliğinizden geçerek ilgili kaslara ulaşır.

Ancak bu sürecin herhangi bir noktasında hatalar oluşabilir. Örneğin, beynin takip süreci kesintiye uğrayabilir veya bazı motor nöronlar bir sinyale aşırı tepki verebilir. Bu durum genellikle kasın ihtiyaç duyduğu besin maddelerini alamamasından kaynaklanır ve krampla sonuçlanır. Kramp ağrısının geçmesi birkaç saniye sürebileceği gibi bir haftayı da bulabilir.

Kaynak: How It Works

İlginizi Çekebilir

Kaslar Nasıl Çalışır?

Kaslar Neden Ağrır?

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmekMesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T