Yoğun Bakım Ünitesi Teknolojileri

0

Hasta, bedensel işlevlerini sürdürmek için bu  cihazlara bağlanmak zorunda. Yoğun bakım ünitesi teknolojileri nelerdir?

Yoğun Bakım Ünitesi Teknolojileri

Solunum Cihazı

Solunum cihazı (ventilatör), akciğerlerin hava alıp vermesine yardımcı olur. Ağzı ve burnu kapatan sıkı bir maske takılabilir. Daha şiddetli vakalarda hasta uyutularak boru boğaza sokulup nefes borusuna ulaştırılabilir.

Santral Venöz Kateter

Kateter denilen ince ve yumuşak bir plastik boru, geniş damara yerleştirilir. Bu kan dolaşımı girişi, ilaç vermek veya tahlil amacıyla kan almak için kullanılabilir.

İntravenöz (IV) Tedavi

Bu torbadaki serum ve ilaç, belirli ayarlara göre vücuda salınır. Yoğun bakımda verilmesi gereken ilaç seviyesinde herhangi bir dalgalanmanın zararlı etkileri olabilir. O yüzden bu pompa, gerektiği kadar ilacı gerektiği zaman kana verir. Serum, borudan akarak kana karışır.

Kompresyon Cihazı

Bacakları kaplayan bu cihaz aralıklarla bacakları sıkarak kan akışını iyileştirir. Bu, damarlarda kanın pıhtılaşmasını önler.

Üriner Kateter

Hastanın tuvaleti kullanamadığı dönemlerde çok önemlidir. İdrar torbasına yerleştirilen bir boru, idrarı bir torbaya boşaltır. Böbreklerin çalışıp çalışmadığını anlamak için bu torba sık sık kontrol edilir ve değiştirilir.

Diyaliz Makinesi

Böbrek yetmezliği vakalarında genellikle boyundaki büyük bir toplardamara bir makine bağlanabilir. Kan bir borudan geçerek vücuttan çıkıp makineye girer. Makine kanı filtreleyip zararlı atık ürünleri kandan uzaklaştırır. Filtrelenen kan yeniden hastanın vücuduna döner.

Elektroensefalogram (EEG)

Beyindeki elektriksel aktiviteyi kaydeden bu makine, beyin fonksiyonlarındaki değişiklikleri gösterir. Olağandışı kayıtlar, nöbetlerin ve hafıza kaybının nedenlerini belirlemeye yardımcı olabilir.

Elektrotlar

EEG’nin çalışması için beyne bağlanması gerekir. Bunu yapmanın en iyi yolu elektrotlardır. İnce telli metal diskler kafa derisine tutturulur. Teller beyindeki elektriksel aktiviteyi tespit edip bilgiyi monitöre aktarır.

Hasta Başı Monitörü

Kalp atış hızı, kan basıncı, sıcaklık ve oksijen seviyesi gibi hayati işlevleri gösteren bu ekran birden fazla cihaza bağlanır. Alarmlarla donatılmıştır ve herhangi bir fonksiyon tehlikeli seviyeye gelirse sağlık personeli anında uyarılır.

Pulse Oksimetre

Bu alet, kandaki oksijen seviyesini ölçmek için hastanın parmak ucuna takılır. Işığın dalga boyları parmaktan geçerken cihaz vücudun nabzını ve oksijen seviyelerini görüntüler.

Bağlar

Vücudun işlevini sürdürmesini sağlayan boruların yerlerinden çıkması felakete yol açabilir. Bazı durumlarda hasta cihazları çekiştiremesin diye kolları yumuşak bir şekilde bağlanır.

Gıda

Bazı hastalar fiziksel olarak yiyip içemez. Çoğu zaman bu vakalarda yemek torbasından çıkan uzun bir boru, burundan içeri sokularak yemek borusundan mideye uzatılır. Yiyecekler çiğneme ve yutma gerekmeyecek şekilde hazırlanır. Yetersiz beslenmeyi önlemek ve vücudun hastalıkla savaşmasını kolaylaştırmak amacıyla kalori alımı dikkatle düzenlenir.

Kaynak: How It Works

İlginizi Çekebilir: Yoğun Bakım Ünitesi

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T