Otoimmün Hastalıklar

0

Otoimmün hastalıklar nelerdir ve nerelerde bulunabilir?

Egzama

Birçok yetişkinde kaşıntılı ve kuru cilde neden olan bu yaygın cilt hastalığı artık otoimmün hastalık olarak kabul ediliyor. Cildi tahriş eden bir şey olduğunda bağışıklık sistemi daha agresif bir tepki veriyor ve ciltte yanmaya neden oluyor. Egzama hastaları, bağışıklık sistemleri sorun çıkarmasın diye olası tahriş edici maddelerden kaçınır.

Graves Hastalığı

Tiroit, boynunuzun önünde bulunan kelebek şeklinde bir bezdir. Oradan salgılanan hormonlar vücudunuzun her yerinde enerji kullanımını kontrol eder. Graves hastalığında bağışıklık sistemi tiroidi gereğinden fazla hormon üretmeye teşvik ettiği için tiroit aşırı aktif hale gelir. Bu, tehlikeli derecede hızlı kalp atışına, yorgunluğa ve ısıya tahammülsüzlüğe neden olabilir.

Multipl Skleroz

Karmaşık beyin ve omurilik sistemini etkileyen multipl skleroz (MS) hastalığı hareket kabiliyetinde ciddi sorunlara yol açabilir. Sinirlerin koruyucu tabakasına bağışıklık sisteminin saldırmasının neden olduğu MS, her an gelişebilir. Ağır vakalarda hastalık, sinirlere büyük ölçüde zarar vererek mesajların iletilmesini durdurur veya iyice yavaşlatır.

Lupus Eeritematozus

Lupus, farklı insanlarda vücudun farklı bölgelerine saldırabilir ama genellikle tendonlarda ve kalp gibi organlarda yangı oluşturur. Herkes üzerinde aynı etkiye sahip olmadığı ve diğer otoimmün hastalıkları taklit edebildiği için lupusu teşhis etmek yıllar alabilir.

Romatoid Artrit

Hareket edebilmemiz için eklemler gerekli. Peki, ya iltihaplanırlarsa ne olur? Bu artrit türüne, bağışıklık sisteminin eklem bölgesini sıvıyla tamponlaması neden oluyor. Normalde sadece bölgede enfeksiyon varsa bu tamponlama gerçekleşir ama bu durumda gereksiz olduğu gibi şiddetli ağrıya ve sertliğe neden oluyor.

Hastalık Testi

Doktorlar hastada otoimmün bir hastalığın belirtilerine rastlarsa kan testi isteyebilir. Alınan kan, antinükleer antikor (ANA) testi ile analiz edilir. Antikorlar, virüs ve bakteri gibi tehditlerle savaşmak için bağışıklık sisteminin ürettiği proteinlerdir. Antinükleer antikorlar ise vücudunuzdaki hücrelerin çekirdeklerini hedefleyen antikor tipleridir. Kan örneğinde bunların bulunması, kişinin otoimmün bir bozukluğu olduğu anlamına gelebilir.

Hücre çekirdeklerindeki antikor modelleri, hastalığın ne tip bir hastalık olduğunu göstererek tanı koymaya yardımcı olabilir. Uzmanların antikor modellerini ve çokluklarını gözlemleyebilmesi için antikorlar floresan boyayla işaretlenir. Ancak bazı insanlar sağlıklı olmalarına rağmen ANA testi pozitif çıkabilir. Bu durumda başka testler yapılması gerekir.

Kaynak: How It Works

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T