Uzayın 10 Sırrı

0

Çoğunlukla çözülen her gizemin yerini bir başkası alıyor gibi görünse de, soruları cevaplandırmak ve bulmacaları çözmek binlerce yıldır gökbilimin itici gücü olmuştur.

Bugün, gökbilimciler, evrenimizin çalışma şeklini ve yıldızların yaşam döngüsünden galaksilerin evrimine kadar olan süreçleri iyi anladıklarını düşünüyorlar. Yüz yıl öncesinden daha çok şey bildiğimiz de kesinlikle doğru ama hala yanıt bekleyen birçok soru var ve sürekli yenileri ortaya çıkıyor.

Bu gizemlerin bazıları, yerleşmiş kuralları ilk bakışta yıkıyor gibi görünebilen en son keşifler. Bu gizemler çözülene kadar tabi ki emin olmamız imkansız ama böylesi bulmacalara cevap bulmak çoğunlukla sadece zaman meselesi.

“Olanaksız yıldız” SDSS J102915+172927 ya da dikdörtgen galaksi LEDA 074886 gibi gizemli bir nesne ortaya çıktığında bilim insanları, bu konuda daha fazla bilgi  edinmek ve bunun bilinenlere neden ters düştüğünü anlamak için kolektif çabalarını ve çok sayıda gözlem tekniğini kullanabiliyor.

Bazı gizemlerse daha çok sabır gerektiriyor. Örneğin, Uranüs‘ün uydusu Miranda‘nın yeni görüntüleri çalkantılı tarihiyle ilgili kesinlikle daha çok şey ortaya çıkarırdı ama maalesef oraya yakın bir zamanda sonda göndermemiz pek mümkün değil.

Güneş‘in taçküresinin çoktandır devam eden gizemleri, taçküreyi incelemek için geliştirilen yeni teknikleri beklemek zorunda kaldı. Tüm kozmosa nüfuz eden “karanlık madde” ‘nin ayrıntılarıysa hala can sıkıcı şekilde anlaşılmaz olmaya devam ediyor.

Ama belki de en heyecan verici gizemler, evrenin genişlemesini hızlandıran karanlık enerji gibi bir anda belirenler. Yirmi yıl önce, gökbilimciler çözülecek bir bulmaca olduğunu bile bilmiyorlardı ama şimdi karanlık enerji bu alanın en gözde konusu.

Sadece uzaya değil, içindeki yerimize de ilişkin kavrayışımızı ileriye taşıyacak olan şey, hem bunun gibi keşifler hem de şüphesiz gelecekte keşfedilecek olan, henüz bilinmeyen “bilinmeyenler”.

Uzayın 10 Sırrı

 Evrenin Büyük Kısmı Kayıp

Kozmik Işınlar

 İmkansız Yıldızlar

 Miranda (Frankenstein Uydusu)

 Dikdörtgen Galaksiler

”CFBDSIR” Başıboş Gezegen

Güneş’in taçküresinin, yüzeyinden daha sıcak olmaması gerekir

Karanlık Madde 

 Pulsarlar

Galaktik Baloncuklar (Fermi Baloncukları)

Kaynak: How It Works

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T