CFBDSIR (Başıboş Gezegen)

0

Standart tanıma göre “gezegen”, bir yıldızın yörüngesinde dönen büyük çaplı bir nesnedir ve bir yıldızın doğumunun kalıntılarından oluşmuştur. O zaman nasıl oluyor da bazı gezegenler yıldızlardan uzakta, galaksi içinde bir başına dolaşıyor? Gökbilimciler bunlardan bir hayli keşfettiler. İçlerinden en yakın ve en ilginç olanın katalog adı CFBDSIR J214947.2-040308.9.

AB Doradus kümesinin ortasında süzülen bu başıboş dünya, gökbilimcilere bütün yıldızlardan uzakta bir gezegene nadir bir bakış sunuyor.

İlk kez 2012’de görülen bu başıboş gezegen, genç yıldızlar kümesi AB Doradus Hareketli Grubu’nun içinde, yaklaşık 100 ışık yılı uzakta yer alıyor. Yüzey sıcaklığı 400 derece civarında olan gezegen muhtemelen Jüpiter‘den çok daha ağır bir gaz devi. Hala sıcak olmasının nedeni ya oluşumundaki olaylar ya da belki de kütleçekimsel büzülme tarafından yönlendirilen kendi iç enerji kaynağı.

Herhangi bir yıldızdan yansıyan ışıkla parlayamayacak kadar yıldızlardan uzak olan CFBDSIR, sırf yüzeyinden yayılan kızılötesi parıltı sayesinde fark edildi. Diğer bütün başıboş gezegenlerde olduğu gibi gökbilimciler (muhtemelen bir başka yıldızla yakın temasın sonucu olarak) gezegenin uzaya savrulmadan önce hayata bir yıldızın yörüngesinde dönerek başlayıp başlamadığından ya da kendisini çevreleyen kümeyle aynı nebuladan, bağımsız olarak oluşup oluşmadığından, yani bir “küçük kahverengi cüce yıldız” olup olmadığından emin değiller.

Kaynak: How It Works

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T