İçine 5 milyar tane Güneş sığabilen bir yıldız var ve onun adı: UY Scuti, o bilinen en büyük yıldız.
Güneş Sistemi‘nin kütlesinin yaklaşık %99,86’sını oluşturan Güneş bizim için büyük bir yıldızdır. Lakin bize büyük görünüyor diye büyük olacak değil ya. Güneş‘ten yarıçap olarak 1708 kat daha büyük olan ve bilinen en büyük yıldız olan UY Scuti, Kalkan takımyıldızı bölgesinde bulunan parlak kırmızı bir yıldızdır.
Yarıçapına göre bilinen en büyük ve kendi türünün en parlak yıldızlarından birisidir. Dünya‘dan yaklaşık olarak 9.500 ışık yılı uzaklıkta yer alır. UY Scuti’yi ilk olarak 1860 yılında Alman gökbilimciler Bonn Gözlemevi’ni kullanarak keşfetti. Ancak büyüklüğüne dair kesin veriler, 2012 yılında Şili’nin Atacama Çölü’nde yer alan Çok Büyük Teleskop (VLT) sayesinde elde edildi.
Bu tarihten sonra Betelgeuse, VY Canis Majoris ve NML Cygni gibi daha önce rekor kıran devleri geride bırakan UY Scuti, şimdilik evrenin en büyük yıldızı olarak tanımlanıyor.
Şimdi isterseniz UY Scuti’nin ne kadar büyük olduğunu anlamak için bazı karşılaştırmalar yapalım. UY Scuti’nin merkez noktasından yüzeyine gitmek için Güneş ile Dünya arasındaki mesafeyi (149,6 milyon kilometre) neredeyse 8 defa gidip gelmek gerekiyor. Sayısal olarak medyan yarıçapı 2 milyar 375 milyon 828 bin kilometre olan yıldızın Güneş’in 30 katı kadar bir kütlesi bulunuyor.
Kaynak: Vikipedi