Titan’da Sağ Kalabilir Miyiz?

0

Titan’ın ziyaret ettiğimiz yerler arasında Dünya‘ya en çok benzeyenlerden biri olduğunu rahatça söyleyebiliriz. Bu da akıllara insanların Titan‘ı kolonileştirip kolonileştiremeyeceği sorusunu getiriyor. Bunun bir dizi olası faydası var ama hiçbiri Titan‘ın doğal kaynaklarını kullanmaktan daha önemli değil. Cassini’nin sağladığı veriler Titan’ın Dünya‘daki tüm doğalgaz ve petrol kaynaklarının toplamından daha fazla sıvı hidrokarbon içerdiğini gösteriyor.

Cassini-Huygens Uzay Aracı

Eğer uydunun yüzeyinin altında geniş hacimde su varsa bu da solunabilir oksijen yaratmada kullanılabilir. Dahası, Titan‘daki suyla metanı birleştirerek roket yakıtı elde etmek ve bunu güç kaynağı olarak kullanmak olanaklı. Satürn‘ün büyük uydusunda hepsinin de bolca bulunduğu düşünülen azot, metan ve amonyak ise bitki yetiştirmek için gereken gübreyi elde etmede kullanılabilir.

Titan‘daki insanların karşılaşacağı bir dizi sorun var. Uç noktadaki sıcaklıklar, donmamak için büyük ısı üreticilere ve yalıtım birimlerine gereksinim duyacağımız anlamına geliyor. Düşük yerçekiminde yaşamanın uzun vadeli etkileri de olabilir; bu konu şu anda araştırılıyor.

Tüm bunlara rağmen Titan, Mars‘tan daha iyi bir seçim olabilir. Hali hazırda yoğun ve koruyucu bir atmosferi var. Oysa Mars‘ta herhangi bir atmosfer yaratmak için kapsamlı ıslah çabaları gerekiyor. Ayrıca Mars‘ta doğal kaynaklar yok ve Titan‘ın aksine, zararlı güneş rüzgarını saptıracak bir manyetosfer de bulunmuyor.

Bir Yaşam Şablonu Oluşturmak

Gökbilimciler Güneş Sistemi‘nde uzaylı yaşam ararken özellikle bir bölgeye odaklanıyorlar: Bu bölgeye “yıldız çevresindeki yaşanabilir bölge” deniyor. Bu, Güneş‘in etrafında sıvı suyun var olabileceği küçük bir alan.

İyi ama ya yaşam su olmadan da var olabilirse? Bu da bilim insanlarını metan bazlı bir hücre yapısı düşlemeye itti. Titan‘da çok miktarda bulunan metanın donma noktası suyunkinden çok daha düşük. Bilim insanları bu konsept yapıya “azotosom” adını verdiler.

Dünya‘daki tüm hücreler bir fosfolipit çift katmanlı zar bulundurur. Bunun içinde de bildiğimiz her hücrenin iç kısmı yer alır. Su bazlı bu yapı, aşırı düşük sıcaklık yüzünden Titan’da işlev gösteremez. Azotosom ise tümü de Titan denizlerinde var olan karbon, azot ve hidrojenden oluşuyor. Bir sonraki adım, öncü kimya mühendislerinin ve gökbilimcilerin bu hücrelerin Titan‘ın metanlı ortamında nasıl işlev göstereceğini, özellikle de nasıl üreyip metabolizma faaliyetlerini sürdürebileceğini göstermesi.

Kaynak: How It Works

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T