Uzayda Nereye Gidebiliriz?

0

Güneş Sistemi gezegenlerle, aylarla dolup taşıyor. Ama en uygunu hangisi?

Erişebileceğimiz mesafede kendimize yeni yuva potansiyellerini değerlendirirken ilk başta seçeneklerimiz kısıtlı gelebilir. Fakat doğru teknolojiyi kullanırsak kendi Güneş Sistemi‘mizde bile aralarından seçebileceğimiz birkaç alternatif var. Başka bir gezegeni, bir uyduyu, hatta uzayın kendisini bile kolonileştirebiliriz.

Şu anda en romantik seçenek Mars gözüküyor. Kapalı bir habitat kurulabilecek yakın bir komşu olduğu için cazip göründüğü kesin. Fakat hayal gücümüzü Mars‘la sınırlamamalıyız. Her gece başka bir potansiyel yuva daha bizi selamlıyor.

Ay‘a gidebileceğimizi zaten biliyoruz ve Dünya‘ya yakınlığı sayesinde o da adaylar arasında. Malzemeler, erzak ve hatta yeni koloniciler bile Ay‘a kolayca taşınabilir. Astronomik bağlamda konuşursak nispeten yakın oluşu, Dünya‘ yla iletişim kurmayı da kolaylaştırıyor.

Ancak Mars‘ın aksine, Ay‘da neredeyse hiç su yok. Oysa Satürn‘ün ayları öyle değil. Bu uyduların bazılarında, yüzeylerinin altındaki okyanuslardan püsküren sıvı su bile var. Bunlar, hayatta kalmada kilit rol oynayan bir bileşen olan suyu elde etmemize olanak tanıyabilir.

Bir gezegene veya uyduya yerleştikten sonraki nihai hedefimiz dünyalaştırma olacak. Bu da Dünya‘nınkine benzer bir atmosfer oluşturmak için gaz üretmeyi ve böylece yaşamın kalkınmasına fırsat tanımayı kapsıyor. Ancak bu iş kolay olmayacak, o yüzden de bu gezegenlere ulaşmak belki de işin en kolay yanı.

Ay (384.400 km) 

Bize en yakın büyük uzay cismi olan Ay, ilk dünya dışı koloniye ev sahipliği yapmada güçlü bir aday. Malzemeler ve insanlar Ay‘la Dünya arasında diğer yerlere kıyasla çok daha kolay taşınabilir.

Mars (225 Milyon km)

Şu anda yüzeyde yürütülen kapsamlı araştırmalar, nihayet oraya yerleşirsek hazırlıklı olmamız gerektiği anlamına geliyor. Daha şimdiden yüzeyin altında buz bulduk ve bizi hangi tehlikelerin beklediğini biliyoruz.

Venüs (261 Milyon km)

Benzer kütlesi ve bize yakınlığı ” Dünya‘nın kız kardeşi” olarak adlandırılsa da VenüsGüneş‘e yakınlığı nedeniyle 462 dereceyi bulan yüzey sıcaklıklarına sahip. O yüzden Venüs‘te bulutlarda yüzen şehirler kurmamız gerekiyor.

Europa (628,3 Milyon km)

Bolca oksijen ve sıvı su okyanusları içeren Europa, Güneş Sistemi‘mizde yaşanacak en iyi yerlerden biri olabilir. Ne var ki düşük yerçekimi ve dondurucu soğuk, yörüngedeki bir uzay habitatında yaşamayı daha çekici kılıyor.

Titan (1,4 Milyar km)

Satürn‘ün en büyük ayının gölleri, bulutları, yağmuru var ama bunlar sudan oluşmuyor. Titan‘da sıvı formda metan ve yüzeyin üstünde asılı duran siyanür gazı var. En iyi korumayı yeraltı habitatları sağlayacak.

Proxima Centauri b (4,2 Işık Yılı)

Bu gezegen çok ilginç çünkü en yakın yıldız komşumuzun yörüngesinde dönüyor. Aynı zamanda yıldızına çok yakın olduğundan sürekli güneş patlamalarının bombardımanına maruz kalıyor. Fakat sıvı halde su bulunduracak sıcaklığa sahip kayalık bir gezegen.

Kapteyn b (12,8 Işık Yılı)

Bu, bilinen tüm uzay cisimleri arasında belki de yaşama en uygun olanı. Ağır, sıvı suya uygun sıcaklıkta ve Dünya‘nın iki katı yaşında. Yani zaten yaşam barındırıyor olabilir.

Wolf 1061 c (13,8 Işık Yılı)

Bu gezegen, yıldızının “Goldilocks bölgesinde” yani ne aşırı sıcak ne de soğuk; tam sıvı suya izin verecek aralıkta. Çok da fazla güneş radyasyonu almıyor ve bu sayede insanlık için potansiyel bir kurtarıcı olabilir.

GJ 667 Cc (23,6 Işık Yılı)

Bu gezegen de yerel yıldızına, sıvı suya sahip olabilecek kadar yakın. Ne yazık ki cüce yıldızın güneş patlamalarına sahip olduğu biliniyor. Buraya yerleşmek için kendimizi radyasyondan korumanın bir yolunu bulmalıyız.

Kaynak: How It Works

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T