Kim Var Orada ?

0

Yeni keşifler, Evren’de yalnız olmadığımızı kanıtlar nitelikte? Peki kim var orada ? İşte, temas kurmak ve uzaydaki yaşamı keşfetmek için yaptıklarımız.

Kim var orada ? sorusuna yanıt bulmak için yaptıklarımız ve yapacaklarımız.

Görmenin Yeni Yolları

(A) –  Yeni Nesil Gezegen Avcıları

Binlerce ötegezegen keşfeden kepler teleskobu, geçen yıl yakıtının bitmesiyle emekliye ayrılmıştı, ama yeni teleskoplar arayış sürecinde yaşanacak büyük gelişmeler vaad ediyor. Burada gösterilen teleskopların binlerce ışık yılı uzaklıktaki yaşama elverişlilik belirtilerini saptama yetimizi kayda değer ölçüde artırması bekleniyor.

Bir gezegenin büyüklüğü ve yıldızına olan uzaklığının yanı sıra, yüzeyini ve bulut örtüsünü inceleyebilmeleri de olası.

1 – Yer Tabanlı Araçlar 

Yer tabanlı teleskoplar, sürdürülmeleri görece daha kolay, ağır, güçlü optikler barındırabiliyor. Ancak dünyanın atmosferi yıldızlardan gelen ışıkları filtreliyor ve bozuyor; bu da teleskopların dış uzayda görebildiklerini sınırlandırıyor.

a- Subaru Teleskobu

 

subaru teleskobu
subaru teleskobu

Subaru Koronagrafik Aşırı Uyarlanabilir Optiği  Teleskoba ulaşan uzak yıldız ışığını engelleyip, ötegezegenlerin doğrudan görüntülenmesine olanak sağlıyor.

Ayna Açıklığı : 8.2 metre

Başlangıç tarihi : 2014

b- Elt Teleskobu

elt teleskobu
elt teleskobu

Aşırı Büyük Teleskop görünür ve yakın kızılötesi spektrum görüntülerini, Hubble Uzay Teleskobu‘na oranla 16 kat daha keskin yakalıyor.

Ayna Açıklığı : 39.3 metre

Başlangıç tarihi : 2024

 

2 – Yörüngesel Araçlar

Teleskoplar Dünya’nın atmosferinden uzakta elektromanyetik spektrumdaki frekans ve dalgaboylarını tespit edebilir. Ama fırlatılabilecek kadar küçük boyutlarda olmak zorundadırlar ve tamir edilemeyecek kadar uzağa uçuyorlar.

a- Tess Teleskobu

tess teleskobu
tess teleskobu

Geçiş Yapan Ötegezegen Gözlem Uydusu,yaşama elverişlilik aratırmalarına iyi birer aday olan, parlak yıldızların yörüngesindeki küçük gezegenleri saptıyor.

Ayna Açıklığı : 4 kamera, her biri 10,5 cm

Başlangıç tarihi : 2018

 

b- JWST Teleskobu

JWST Teleskobu
JWST Teleskobu

James Webb Uzay Teleskobu, kızılötesi kamera ve spektrograf dahil, dört farklı aygıtla uzak yıldızları ve ötegezegenleri inceliyor.

Ayna Açıklığı : 6.5 metre

Başlangıç Tarihi : 2021

c- WFIRST Teleskobu

WFIRST teleskobu
WFIRST teleskobu

Geniş Alan Kızılötesi Teleskobu, Uzak yıldızların kütleçekiminin büktüğü ışığı kullanarak ötegezegen buluyor; Starshade ile birlikte çalışıyor.

Ayna Açıklığı : 2.4 metre

Başlangıç Tarihi : 2025

d- STARSHADE Teleskobu

STARSHADE teleskobu
STARSHADE teleskobu

Çapı 30 metreden büyük, çiçek biçimli bir ışık siperi olan Starshade, WFIRST gibi bir teleskopla birlikte çalışacak; ev sahibi yıldızdan gelen ışığı engelleyerek, astronomların ötegezegenleri doğrudan gözlemlemesine olanak tanıyacak. Starshade hala geliştirme aşamasında.

(B)- Yaşam Nasıl Bulunur ?

 

1- Işığı Yakalamak 

ışığı aramak
ışığı aramak

Yukarıdaki resimdeki illüstrasyonda, bir ötegezegen Güneş’e çok benzeyen bir yıldızın önünden geçiyor. Bir gezegenin yaşama ev sahipliği yapıp yapmadığını bulmanın yollarından biri de, biyolojik imza denilen göstergeleri aramak. Burada maviyle gösterilen yıldız ışığı bir gezegenin yüzeyinden yansır ya da atmosferinden geçerken, gazlar belirli dalgaboylarını soğuruyor. Teleskopla gözlemlenen spektrum oksijen, karbondioksit ya da metan gibi yaşamla ilişkili gazların mevcut olup olmadığını gösterebilir.

Dünya’nın gazlı yaşam işaretleri 

Dünya'nın gazlı yaşam işaretleri 
Dünya’nın gazlı yaşam işaretleri

Atmosferden geçen elektromanyetik enerji (ışık), yaşamla ilişkili bileşikleri gösteren, bu örnekteki gibi bir spektrum yaratabiliyor.

2- Renkleri Görmek

renkleri görmek
renkleri görmek

Gezegenimizde fotosentez yapan bitkilerde bulunan klorofil kırmızı ve mavi ışığı emiyor. Bu nedenle bitki örtüsü yeşil görünüyor. Ancak diğer canlı dünyalarda fotosentez farklı bir pigment kullanıyor olabilir. Bu varsayımlar ötegezegenin buzlu uydusundan görüntülenebilen lavanta rengi, kendisi de ışığı metabolik enerjiye dönüştürebilen ve belki de erken Dünya tarihinde klorofilden önce var olan – retinal olarak adlandırılan -pigmentten geliyor.

Dünya’nın kromatik yaşam belirtileri

Dünya'nın kromatik yaşam belirtileri
Dünya’nın kromatik yaşam belirtileri

Kırmızı ışığın emilmesi ve yakın kızılötesi ışığın yansıtılması arasında oluşan spektrumda gözlenen keskin karşıtlık ”bitkisel kırmızı ötesi sınır” bitkilerin varlığını işaret ediyor.

3- Zeki Uzaylılar 

Şimdiye dek Dünya dışı zeki yaşam formu arayışı, gelecek bir radyo sinyalini yakalama üzerine odaklanmıştı. Artan bilgisayar gücü ve daha hassas teleskoplar sayesinde, araştırmacılar bu söz konusu arayışı görünür ve kızılötesi salımlara kadar genişletecek, gelişmiş uygarlıkların ”tekno izlerini” hedef alıyor. Bunlar lazer atımları, kirletici gazlar ya da enerjisini toplamak için yakındaki bir yıldızın etrafına inşa edilmiş dev yapılar olabilir.

Uzaydan Gelen Ani Yayınlar 

Uzaydan Gelen Ani Yayınlar
Uzaydan Gelen Ani Yayınlar

14 gezegen sisteminin gözlemlemesiyle elde edilen bu güç spektrumu, umut verici gibi görünen bir sinyali de içeriyordu, ama zeki bir yaşam formu tarafından yaratılmış olduğuna dair hiçbir kanıt bulunamadı.

 

Kaynak: NATIONAL GEOGRAPHIC

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T