Kütle Çekim ve Doğası

0

Yukarı atılan her şey düşer. Kütleçekim ve doğası bunu gerektirir. Ama bunu bulmak, insanlığın en parlak zihinlerinin asırlarına mal oldu.

Evrende geçerli 4 temel kuvvet vardır. Güçlü (baskın) nükleer kuvvet, zayıf nükleer kuvvet, elektromanyetik kuvvet,  kütleçekim ve doğası olarak ayırabiliriz.  Kütleçekim bunlardan en bariz olanı ama yine de çözülmesi en zor olanıdır.

Bilinmesi Gerekenler

Kütleçekim ve doğası için tartışma oluştururken kullanılan kilit kelimeleri inceleyelim.

Temel Kuvvetler : Güçlü (baskın) nükleer kuvvet, zayıf nükleer kuvvet, elektromanyetik kuvvet,  kütle çekim ve doğası olarak ayırabiliriz.

Ters Kare Yasası : Bu, bir değerin karesi arttıkça diğer bir niceliğin azalmasını anlatıyor. Örneğin, iki cisim arasındaki uzaklığı 2 katına çıkarırsanız kütleçekim etkisi 4 kat azalır.

Kütle : Isaac Newton‘un, mevcut madde miktarını tarif etmek için ortaya attığı kuram. Bir nesnenin kütlesi, ona kütleçekimsel etkisini sağlayan şeydir ve değişmez. Ağırlık ise kütleye belli bir konumda etkiyen kütleçekim kuvvetidir.

Görelelik: Galilio, hareketin göreleli olduğunu gözlemlemişti. Sabit olarak aynı hızda hareket ettiğimiz nesne, bize hareketsiz görünür. Einstein, ışık hızının sabit oluşunu düşünerek Özel Görelelik Kuramında ve kütleçekimiyle ivmeyi hesaba katan Genel Görelelik kuramında bunu bir adım ileriye taşıdı.

kütleçekim
kütleçekim

Zaman Çizelgesi 

Kütleçekim ve Doğası’na dair bilgimizi şekillendirmede rol oynayan 5  düşünür ne düşünüyor.

Aristo (MÖ 384-322) : Yunan filozofu denince akla ilk gelen Aristo, 1.800 yıl boyunca bilimin gündemini belirledi. Bu aslında çok üzücü çünkü gözleme değil de akıl yürütmeye dayalı olan görüşleri neredeyse hep yanıltıcıydı. Aristo için kütleçekim, ağır nesnelerin evrenin merkezine gitme eğilimiydi.

Galileo Galilei (1564-1642) : Bu doğa felsefecisi, deneyin önemine inanıyor ve dolayısıyla Aristo’nun kütleçekim fikirlerini bir kenara atıyordu. Kopernikçi Güneş Sistemi’ni savunduğu için yargılanmasıyla ünlü olsa da, Galileo’nun bilime en büyük katkısı, kütleçekimin etkisi dahil, mekaniği ve hareketi sistematik keşif çabalarıydı.

Isaac Newton (1643-1727) : En büyük İngiliz fizikçisi, ışık, hareket kütleçekim ve kalkulus üzerine çalışmalarının çoğunu Cambridge’ deyken yaptı ama asıl başarısını, veba sırasında inzivaya çekildiği Lincolnshire’daki evinde elde etti. Daha sonra milletvekili, darphane müdürü ve Kraliyet Derneği Başkanı olduysa da en büyük mirası fizik alanındaydı.

Albert Einstein (1879-1955) : Almanya’da Ulm’da doğmakla birlikte, Einstein genç yaşından itibaren Avusturya vatandaşıydı. 1905’te bir patent bürosu için çalışırken 3 adet makale yayınladı ve böylece atomların gerçekliğini ispatladı. Kuantum kuramının temelini attı ve Özel Görelelik’i kurdu. 1915 tarihli Genel Görelelik Kuramı ise şua anda standart kütleçekim kuramıdır.

Arthur Eddington (1882-1944) : Lake District’te doğan Eddington, Cambridge’de gökbilimci ve astrofizikçi olarak çalıştı. Dünyada Genel Görelelik kuramını anlayan sadece 3 kişi olduğunun doğru olup olmadığı sorulduğunda Eddington’un ”kimmiş o üçüncü?’‘ dediği rivayet edilir.

Kaynak: Popular Science

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T