Galileo Galilei (1564-1642)

0

Galileo Galilei, modern fiziğin babası olarak  kabul edilen, İtalyan bilim adamı.

Doğum Tarihi: 15 Şubat 1564

Doğum Yeri: Pisa/ Toskana/ İtalya

Uzmanlık Alanları: Fizik, Astronomi, Astroloji, Felsefe ve Matematik

Eğitim Hayatı

İlk öğrenimini Floransa’da tamamlamasının ardından 1581’de Pisa Üniversitesi’nde tıp tahsiline başladı. Mali durumu yüzünden okulu bırakmak zorunda kalan Galileo 1583 senesinden itibaren matematiğe yöneldi ve bu konulardaki çalışmalarıyla 1589’da Pisa’da profesör oldu.

Ne Yaptı?

Adı bilim devrimiyle anılan Galileo, fizik, astronomi ve astroloji alanında da bir çok çalışma yapmasının yanı sıra bu konularda felsefi görüşlere de sahipti. İlgisini daha çok hareket üzerine yoğunlaştıran Galileo, Güneş merkezli astronomi sisteminin temellerini attı.

İcatlar

1597’de askeri amaçla da kullanılabilen pusulayı ticari olarak piyasaya sunan Galileo, 1600’lerde ilkel bir termometre ve insanların kalp atışının ölçümünde kullanılmak üzere bir sarkaç icat etti.

Serbest düşmenin sabit ivmeli bir hareket olduğunu saptayan Galileo, serbest düşüş sırasında katledilen yolun zamanın karesiyle orantılı olduğunu gösterdi.

1609’da Hollanda’da teleskopun icat edildiğini öğrenmesinin ardından kendisini daha gelişmiş bir teleskop üretmeye adayan Galileo, ürettiği bu teleskopla bir teleskobu astronomik amaçla kullanan ilk bilim insanı olan Galileo Galilei, uzay hakkında önemli gözlemler yaptı ve bu gözlemleri 1610’da Yıldız Habercisi adlı kitabında kaleme aldı.

Yıldız Habercisi

Ay yüzeyi, yıldız kümeleri ve Samanyolu üzerine ilk tespitlerini yayınladığı ve Jüpiter’in dört uydusunun varlığından bahsettiği kitabı çok ilgi uyandırdı ve Floransa’da saray matematikçisi olmasını sağladı.

Engizisyon Mahkemesi

1613’de güneş lekeleri üzerine yazdığı eseri yayınlayan Galileo Galilei, Kopernik sistemini açık bir şekilde savunduğu bu eser yüzünden papazların ağır bir baskısına maruz kaldı.

1615’te iddiasını müdafa etmek amacıyla Roma’ya gitti. 1616’da Papa V. Paul tarafından kitaplarını tetkik amacıyla kurulan komisyon, Galileo Galilei’nin kitaplarını yasaklamadılar ama dünyanın döndüğü iddiasından vazgeçmesini istediler.

Bir süre bilimin pratik yönüne dönerek miskroskobu geliştiren Galielo, 1618 ‘de üç kuyruklu yıldızın keşfedilmesiyle kiliseyle karşı karşıya kaldı. Bir arkadaşının VIII. Urban olarak Papa seçilmesinin ardından cesaret alarak yazığı ” İki Kainat Üzerine Konuşmalar” adlı eseri 1632’de yayınlayan Galileo Galilei, Roma’ya çağrıldı ve Engizisyon mahkemesine çıkarıldı.

1633’te kitabı yasaklanan Galileo Galilei, müebbet hapse mahkum edildi. Yetmiş yaşında hapsedilen ve 1636’da hapiste gözleri kör olan Galileo Galilei 8 Ocak 1642’de Arcetri’de öldü.

Kaynak: biyografi.info

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T