Venedik Nasıl İnşa Edildi?

0

Venedik nasıl inşa edildi? Venedik birçok ankette dünyanın en güzel şehri seçilmesine rağmen taşımacılık ve inşaat açısından bakıldığında tam bir kâbus. Şehir, sadece %8’lik kısmı kara olan bir lagünün üzerine inşa edilmiş. Üstelik İtalya’nın en büyük ve en ağır dini ve idari binalarından bazıları bu şehirde. Buna bir de şehirde yaşayan yaklaşık 60.000 kişiyi ve tarihte örnekleri görülen sel riskini de ekleyince şehrin hâlâ ayakta olması mucize gibi görünüyor. Öyleyse “yüzen şehir” Venedik nasıl suyun üzerinde duruyor?

Venedik Nasıl kuruldu?

Şehrin inşasında eskiden beri bilinen bir yöntem kullanılıyor: yükseltilmiş temeller. Bu temeller binaların zeminini yükselterek gelgit sularından korunabilecekleri bir yüksekliğe getiriyor. Bunun için suyun dibindeki kum ve kile binlerce kazık (genellikle kızılağaçtan yapılan büyük ahşap kazıklar) çakılıyor. Her kazık komşu kazığa çok yakın bir şekilde yerleştiriliyor. Bu şekilde yan yana dizilen kazıklar yüksek bir ahşap platform oluşturuyor. Toprağa belirli sayıda kazık çakıldıktan sonra üst kısımları düzleştiriliyor ve üzerlerine ahşap ve mermerden bir tabaka (temel tabakası) seriliyor. Venedik binaları işte bu platformun üzerine inşa ediliyor.

Ancak binaları suyun üzerine yükseltmekle iş bitmiyor. Bir diğer önemli iş de lagün sularını yönetilebilir kanallara yönlendirmek. Toplam 42 kilometre uzunluğundaki Venedik kanalları çok aşamalı bir süreçle inşa edilip bakımları yapılıyor ve bu süreç hiç bitmiyor. Süreç bir batardo inşa edilmesiyle başlıyor. Batardo, lagün sularının bir kısmının engellenmesini ve yönlendirilmesini sağlayan geçici bir bent. Bina inşaatına başlamak için böyle bir bendin olması şart. Bent kurulduktan sonra endüstriyel pompalar kanalda kalan suyu uzaklaştırarak alanı boşaltmaya başlıyor. Daha sonra büyük ekskavatörler ve vinçlerle kanal kazılmaya başlanıyor.

Kanal temizlendikten sonra mühendisler kanalın temel yapısını kuvvetlendirmek için kazıklar, tuğlalar, kil ve son yıllarda daha sıklıkla çimento kullanıyor. Günümüzde hâlâ ahşap kazıklar kullanılıyor çünkü kanalın neredeyse oksijensiz ortamı sualtındaki kazıkları inanılmaz derecede iyi koruyor. Aynı zamanda kazıklar, etraflarından mineral bakımından zengin suların akmasıyla “taşlaşma” etkisine uğruyor daha da sağlamlaşıyor. Son olarak, Venedik çeşitli sel önleme mekanizmalarıyla da korunuyor. Şehrin etrafına kurulan geleneksel beton barajlar var. 2003’te başlatılan bir proje kapsamında ise sular yükselerek şehri tehdit ettiğinde lagünün ağzını kapatacak şişirilebilir dubalar kurulması planlanıyor.

Kaynak: How It Works

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T