James Webb Uzay Teleskobu

0

Hubble‘ın varisi James Webb Uzay Teleskobu evreni görme şeklimizi değiştirecek.

İlk düşünülen adı “Yeni Nesil Uzay Teleskobu” olan James Webb Uzay Teleskobu (JWST), teleskoplarda daha önce kullanılmamış mühendislik tekniklerini kullanıyor ve evrenin benzersiz görüntülerini sunacak. JWST; ESA, NASA ve dünyanın ticari roket fırlatma hizmeti sunan ilk şirketi olan Arianespace’in ortak projesi olarak Mart 2021’de fırlatılacak. JWST öncelikle uzaktaki cisimlerden gelen kızılötesi ışığı gözlemleyecek.

Teleskopta ışık toplamak için JWST’nin üzerindeki birincil ayna, geleneksel camdan çok daha hafif ve çok da güçlü olar 18 altıgen berilyum bölümünden yapıldı. Teleskobu gözlem yapacağı yere kabaca yöneltmek için bir yıldız izleyici, ince ayar içinse bir Hassas Yönlendirme Sensörü (FGS) kullanılıyor.

James Webb Uzay Teleskobu’nun tam ölçekli modeli 2005’ten beri Dünya’yı dolaşıyor.

JWST’nin birincil aynadan gelen ışığı teleskobun üzerindeki aygıtlara yansıtan ikincil aynası, teleskobun bir nesneye odaklanması için hareket ettirilebiliyor. Ayrıca, mükemmel görüntüyü sunmak için 18 altıgen bölümün her biri teker teker ayarlanıp hizalanabiliyor. Hubble‘ın birincil aynası yalnızca 2,4 metre çapındayken JWST’nin üzerindeki ayna 6,5 metre çapıyla onun neredeyse üç katı. Bu da daha uzak ve doğru gözlemlere imkan sağlıyor.

Entegre Bilimsel Aygıt Modülü (ISIM) adında bir kutu, teleskobun üzerindeki ışık oluşumunu toplamak için birincil aynanın arkasında duruyor. ISIM, teleskobun aynalarının bulunduğu ve onları sabit tutan bir arka panele bağlı. Güneş ışığını yansıtması için alüminyumdan ve özel silikon kaplamalı beş kat Kapton’dan oluşan güneş kalkanı, inanılmaz hassaslıktaki aygıtları koruyacak

YouTube video

Yıldız İzleyicisi

James Webb Uzay Teleskobu, evrenin eşi benzeri olmayan görüntülerini sağlayan  devrimsel teknolojilere önceki teleskopların başarısının da ötesine geçiyor. Teleskop, ısı yayılımının üstündeki aygıtları etkilemesini önlemek için -223°C ‘de çalıştırılıyor.

Birincil Ayna: 18 berilyum altıgen bölüm, uzaktaki cisimlerden gelen ışığı topluyor.

İkincil Ayna: Bu ayna, biricil aynadan gelen ışığı yansıtıyor ve ışığı ISIM’e odaklamak için hareket ettirilebiliyor.

Güneş Kalkanı: Tenis sahası büyüklüğündeki güneş kalkanı, teleskobu Güneş gibi dış ışık kaynaklarından koruyor.

Arka Panel: Bu yapı 18 ayna bölümünü barındırıyor ve arka tarafından teleskobun aygıtları bulunuyor.

ISIM: Entegre Aygıt Modülü, ikincil aynadan gelen ışığı toplayıp görüntüyü oluşturuyor.

Bulucu: JWUT, gözlem amacıyla kendini bir yıldıza doğru yöneltmek için bir yıldız takip edici kullanacak.

Kaynak: How It Works

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T