Hubble Uzay Teleskobu Galerisi

0

Hubble Uzay Teleskobu Galerisi sizlere evrenin muazzam görüntülerini sunuyor.

Hubble Uzay Teleskobu (HUT) 29 yıldır görevini başarılıyla yerine getirmektedir. İsmi Amerikalı astronom Edwin Hubble’ın anısına verilmiş; Nisan 1990’da STS31 Görevi esnasında Uzay Mekiği Discovery tarafından 560 kilometre yükseklikteki alçak Dünya yörüngesine yerleştirildi.

Hubble 12 milyon ışık yılı uzaklığa kadar gözlemleyebiliyor. İlk uzay teleskobu olmamasına rağmen, HUT en büyüklerindendir ve birçok üstün özelliğe sahiptir.

Bu teleskobunun gözlemleri astrofizik alanında çalışan astronomların evrenle ilgili önemli keşifler yapmasına imkan sağladı. Çektiği fotoğraflar uzaydaki gökadalar, Güneş SistemiGüneş Sistemi dışındaki gezegenler, yıldızlar, bulutsular, karanlık madde ve evrenin birçok bilinmeyeni hakkında önemli bilgiler veriyor.

Hubble Uzay Teleskobu Galerisi

Atbaşı Bulutsusu (Barnard 33)

Atbaşı Bulutsusu, Avcı takımyıldızında bulunan karanlık bir bulutsudur. Dünya’dan yaklaşık olarak 1500 ışık yılı uzaklıktadır.

Anten Galaksileri (NGC 4038, NGC 4039)

Anten Galaksileri, Karga takımyıldızı yönünde bulunan, etkileşim içinde olan galaksiler çiftidir. Dünya’dan yaklaşık olarak 45-65 milyon ışık yılı uzaklıktadır. 

Galaksi Kümesi (Abell 2218)

Abell 2218, Draco takımyıldızında yaklaşık 2 milyar ışık yılı uzaklıktaki bir galaksi kümesidir.

Galaksi (Messier 82)

Messier 82, Büyük Ayı takımyıldızı yönünde yaklaşık 12 milyon Işık yılı uzaklıkta bulunan, prototip bir galaksidir.

Galaksi (NGC 1015)

NGC 1015, Yeni Genel Katalog’da yer alan bir galaksidir. Gökyüzünde Balina takımyıldızı yönünde bulunur. Dünya’dan yaklaşık olarak 118 milyon ışık yılı uzaklıktadır.

Galaksi (NGC 5866)

NGC 5866, Ejderha takımyıldızında bulunan nispeten parlak bir merceksi galaksidir. Dünya’dan yaklaşık olarak 50 milyon ışık yılı uzaklıktadır.

Galaksi (NGC 3256)

NGC 3256, Yelken takımyıldızı yönünde yaklaşık 122 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan bir sarmal galaksidir.

Halka Bulutsusu (Messier 57)

Halka Bulutsusu, Çalgı takımyıldızının kuzeyinde bulunan ve kataloglarda Messier 57 olarak yer alan gezegenimsi bulutsudur. Dünya’dan yaklaşık olarak 2.283 ışık yılı uzaklıktadır.

Kabarcık Bulutsusu (NGC 7635)

Kabarcık Bulutsusu, Kraliçe takımyıldızı (Cassiopeia) yönünde bulunan bir H II bölgesi salma bulutsusudur. Dünya’dan yaklaşık olarak 7.100 ışık yılı uzaklıktadır.

Karina Bulutsusu (NGC 3372)

Karina Bulutsusu, çevresindeki açık yıldız kümesiyle birlikte büyük ve parlak bir bulutsudur. Dünya’dan yaklaşık olarak 7500 ışık yılı uzaklıktadır.

Kartal Bulutsusu (Messier 16)

Kartal Bulutsusu, Jean-Philippe de Cheseaux tarafından 1745-46 yılında keşfedilmiş, Yılan takımyıldızında bulunan açık yıldız kümesidir. Dünya’dan yaklaşık olarak 7000 ışık yılı uzaklıktadır.

Kelebek Bulutsusu (NGC 6302)

Kelebek Bulutsusu, Akrep takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 4.000 ışık yılı uzaklıkta bulunan çift kutuplu bulutsudur.

Koni Bulutsusu (NGC 2264)

Koni Bulutsusu, Dünya’dan yaklaşık 2700 ışık yılı uzaklıkta, NGC 2264’ün bünyesinde bulunan bir bulutsudur.

Lagün Bulutsusu (Deniz Kulağı Bulutsusu)

Deniz Kulağı Bulutsusu, Yay takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 4000 – 6000 ışık yılı uzaklıkta bulunan çok büyük bir bulutsudur.

Manyetik Canavar (NGC 1275)

NGC 1275, Kahraman takımyıldızı yönünde yaklaşık olarak 235 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan 1,5 tipi bir Seyfert galaksisidir.

NGC 2264

NGC 2264, Gök Bilimi Kataloğu’nda tek bir nesne olarak tanımlanmış dört gökbilimsel nesneyi içerir, bunlar: Koni Bulutsusu, Yılbaşı Ağacı yıldız kümesi, Kar Tanesi yıldız kümesi, ve Tilki Kürkü Bulutsusu. Dünya’dan yaklaşık olarak 2700 ışık yılı uzaklıktadır.

Orion Bulutsusu (Messier 42)

Orion Bulutsusu, Orion kuşağının güneyine düşen bulutsudur. En parlak bulutsulardan olan Orion, yaklaşık 15 ışık yılı çapındadır ve gece çıplak gözle görülebilir. Dünya’dan yaklaşık olarak 1344 ışık yılı uzaklıktadır.

Sombrero Galaksisi (M 104)

Sombrero Galaksisi, Başak takımyıldızı yönünde bulunan çubuksuz sarmal galaksidir. Dünya’dan yaklaşık olarak 29 milyon ışık yılı uzaklıktadır.

Stephan Beşlisi (Hickson Compact Group 92)

Stephan Beşlisi, dörtlü bir oluşumun beş galaksi olarak göründüğü, keşfedilen ilk yoğun galaksi grubudur. Dünya’dan yaklaşık olarak 290 milyon ışık yılı uzaklıktadır.

Yengeç Bulutsusu (Messier 1)

Yengeç Bulutsusu, Boğa takımyıldızı yönünde yer alan bir süpernova kalıntısıdır. Dünya’dan yaklaşık olarak 20.000 ışık yılı uzaklıktadır.

Westerlund 2 Yıldız Kümesi

Westerlund 2, yaklaşık bir ya da iki milyon yıllık tahmini bir yaşa sahip, Samanyolu‘nda gizlenmiş genç bir yıldız kümesidir. Dünya’dan yaklaşık olarak 20.000 ışık yılı uzaklıktadır.

Daha Fazlası Çok Yakında…

İlginizi Çekebilir: Hubble Uzay Teleskobu

Kaynak: spacetelescope.org

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T