Satürn’ün Halkaları Kayboluyor

0

Satürn‘ü kendine has kalın halkaları olmadan görseniz muhtemelen tanıyamazdınız. Ama 300 milyon yıl geleceğe giderseniz bu durumla karşılaşabilirsiniz çünkü Satürn‘ün halkaları uzak gelecekte ortadan kalkacak gibi görünüyor.

Cassini-Huygens Uzay Aracı

Bu sonuca, Satürn‘ün halkalarındaki suyu gezegenin orta enlemdeki bölgelerine çeken “halka yağmuru” adlı olgunun araştırılmasıyla ulaşıldı. Geçen yıl Cassini’nin verilerini kullanarak halkalardan gezegene doğru farklı bir tür akışı inceleyen araştırma, bu büyüleyici yapıların evrensel ölçekte çok kısa bir zaman olan 100 milyon yılda bile kaybolabileceğini gösterdi. Yeni araştırma 2011’de, kızılötesi ışıkta parlayan özel bir tür hidrojenin Hawaii‘den birkaç saat boyunca gözlemlendiği yer bazlı gözlemlere dayanıyor. Halka yağmuru olgusuna yol açan da hidrojenin bu spesifik biçimi.

Sonuçlar net. Eğer araştırmacıların birkaç saat boyunca gözlemlediği halka yağmuru miktarı Satürn hava koşullarında tipik bir durumsa, yağmurun her saniye buzlu halkaların 420 ila 2.800 kilogramını yemesi gerekiyor! Bu inanılmaz miktarı Satürn’ün halkalarının şu anki kütlesiyle bir araya getirince, bilim insanları gezegenin halkalarına 300 milyon yıl ömür biçiyor. Yine de yağışın büyük aralığı, halkaların ömrü konusunda epey belirsizlik olduğu anlamına da geliyor.

Geçen yıl, Cassini’den gelen verileri kullanan bir araştırmanın yayınlanmasıyla halkaların geleceği daha da karanlık görünmeye başladı. Bu araştırma, Satürn‘ün halkalarından gezegene doğru gerçekleşen daha da büyük hacimli bir yağışı inceliyor. Bu iki olgu bir araya geldiğinde, gezegenin halkaları tahminen 100 milyon yıl içinde ortadan kalkacak diyebiliriz.

Kaynak: How It Works

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T