Juno Uzay Aracı

0

NASA‘nın Juno uzay aracı, 2011’de Dünya‘dan ayrıldığından beri Jüpiter‘e doğru saatte 97.000 kilometre hızla yol aldı. 4 Temmuz 2016’da hedefine vardığında 2.8 milyar kilometreden fazla yol yapmıştı.

Bugüne kadar en çok mesafe kat etmiş güneş enerjili sonda olarak rekor kırdı. Jüpiter, Güneş Sistemi‘ndeki en büyük gezegen, Güneş‘e 778.500.000 km uzaklıkta ve Dünya‘nın 318 katı ağırlığında. O bir gaz devi, yani çoğunlukla hidrojen ve helyum gazından oluşuyor ve krem rengi, turuncu ve kahverengi çizgileri ile ünlü. En büyük bulut modeli, Büyük Kırmızı Leke, bizim gezegenimizin tümünü kaplayabilecek dev bir yüksek basınç fırtınası!

Fakat Jüpiter‘in çekirdeğinde ne olduğu hala gizemini koruyor. İçeriğindeki gaz kompozisyonu, oluşumunda yer alan materyaller hakkında bize ne söylüyor?  Atmosferde su var mi? Bulutların altında neler gizli?

Juno, bu gizemleri çözmemize yardımcı olmak için daha önce hiçbir uzay aracının gitmemiş olduğu Jüpiter‘in kutuplarına doğru bir yolculuğa çıkacak. Muhteşem kuzey ve güney ışıklarını gözlemleyerek bu ışıkların gezegenin manyetik alanı tarafından nasıl oluşturulduğunu inceleyecek. Bu arada, Juno ismi de bu görevden esinlenerek konulmuş: Jupiter Nearpolar Orbiter (Jüpiter Kutup Yakını Uydusu).

Uzay aracının, dev gezegenin sırlarını çözmeye uğraşırken yakıtının bitip kendini Jüpiter‘e fırlatması için 2021’e kadar zamanı var. Bu, Jüpiter‘in uydusu Europa‘nın okyanusunda yaşıyor olması muhtemel herhangi bir Dünya dışı yaşam formuna zarar vermemek için oluşturulmuş bir önlem.

Juno Uzay Aracı Teknolojisi

Güneş Panelleri: Güneş‘e bu kadar uzaktayken bile güç üretecek kadar büyük 3 güneş paneli var.

Mikrodalga Radyometre: Bu aygıt mikrodalgalar kullanarak Jüpiter‘in atmosferini kontrol edecek ve su buharı arayacak.

Manyetometre: Jüpiter en büyük ve en güçlü manyetik alanı olan gezegen. Manyetometre bu alanı haritalayacak ve ölçümleyecek.

Kızılötesi Tarayıcı: Dünya‘daki görünür ışığın aksine, Jüpiter‘in göz alıcı aurası kızılötesi alanda parlıyor ve bu aygıt sayesinde bu parlamayı görebileceğiz.

JunoCam: Gelişmiş kamerasını kullanarak Jüpiter‘in görüntülerini çekecek. Radyasyon onu tamamen bozana kadar 7 kez yörüngede dolaşma hakkı var.

Kaynak: How It Works, NASA

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T