Johannes Kepler (1571-1630)

0

Adı her ne kadar Galileo‘dan daha az bilinse de, Johannes Kepler, modern astronominin temellerinin atılması sırasında anahtar rolü oynamış bir matematikçi ve astronomdur. Günümüzde Kepler, oluşturduğu gezegen hareket yasaları ve Mars‘ın yörüngesi hakkındaki çalışmaları ile bilinir. Aynı zamanda Nikolas Kopernik tarafından ilk defa ortaya atılan Güneş merkezli Güneş Sistemi modelini tüm Dünya‘ya kabul ettirmesi ile tanınır. Kepler 27 Aralık 1571’de Weil der Stadt şehir devletinde doğdu. Burası günümüzde Stuttgart kentinin yakınında bulunuyor.

Astronomi ile ilgili ilk deneyimini 1577’de Great Comet kuyruklu yıldızını inceleyerek yaşadı. Üç yıl sonra da ay tutulmasını gözlemledi. Kepler astronomiye olan ilgisini Tübingen Üniversitesi’nde okurken de devam ettirdi. Üniversitede üstün matematik yeteneği ile ün kazandı ve çok yetenekli bir astronom ve astrolog olarak tanındı (o dönemde bu iki disiplin içiçeydi). Bu dönemde danışmanı Michael Maestlin sayesinde hem Dünya merkezli Ptolemaios sistemi hem de Güneş merkezli Kopernik sistemi ile tanıştı.

23 yaşında Graz Üniversitesinde matematik ve astronomi dersleri vermeye başladı. Bu sırada yayımladığı Mysterium Cosmographicum çalışmasında Kopernik Sistemi’ni savundu. Her ne kadar yayımlandığında fazla ilgi görmemiş olsa da Kopernik‘in teorilerini anlattığı bu eser, Kepler’i o dönemin en önde gelen astronomlarından biri olarak ortaya çıkardı.

Kepler 1600’de ilerde oluşturacağı üç yasanın oluşumunda anahtar rolünü oynayacak Tycho Brahe ile tanıştı. Yeni bir gözlemevi inşa etmekte olan Danimarkalı Brahe’nin Mars üzerine olan gözlemlerini kullanarak Güneş merkezli Kopernik sistemini geliştirmek istiyordu. Brahe’nin 1601’de beklenmedik ölümü ona İmparator II. Rudolf’un kraliyet matematikçisi olma yolunu açtı. Bu görev sırasında yıldızları ve gezegenleri gözlemlemek için optik teknikleri üzerine çalışmalar yayımladı.

1609’da yayımladığı A New Astronomy çalışmasında üç gezegen yasasının ilk iki tanesi yer alıyordu. İmparator’un  1612’de ölümünden sonra Kepler Linz’e taşındı. Burada, yedi yıl sonra, Harmonices Mundi çalışmasını yayımladı. Her ne kadar günümüzde modern bilime göre birçok hata içerse de üçüncü ve son gezegen yasasını içeriyordu. Arkasından 1600’de Brahe tarafından başlatılmış olan ayrıntılı yıldız kataloğunu ve gezegen tablosunu tamamladı.

Kepler 15 Kasım 1630’da Regensburg, Almanya’da öldü. Geniş ve kapsamlı çalışmalarına rağmen üç gezegen yasası sağlığında astronomi çevreleri tarafından geniş anlamda kabul görmedi. Özellikle Galileo ve René Descartes gibi önemli isimlerden destek bulamadı. Ancak 17. yüzyılın sonunda Isaac Newton gibi astronomlar bu çalışmaları değerlendirmeye başladı.

Kaynak: How It Works

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T