Güneş’in Uzaydaki Hava Durumuna Etkisi

0

Güneş’in Uzaydaki Hava Durumuna Etkisi Nedir?

Güneş Sistemi‘ndeki her gezegendeki hava durumunu etkileyen birçok faktör var ama hepsinin ortak bir özelliği bulunuyor: Güneş. Güneş‘in atmosferinde geniş çaplı etkileri olan iki ana etkinlik meydana geliyor. Taç küre kütle atımları (CME) ve güneş patlamaları gezegeni kasıp kavurabiliyor.

Taç küre kütle atımları, açığa madde ve elektromanyetik radyasyon çıkaran manyetik alan ve güneş rüzgarı patlamaları. Güneş patlamalarıysa atom, iyon, elektron ve radyasyon açığa çıkaran devasa ışık ve enerji patlamaları. Taç küre kütle atımı çoğunlukla güneş patlamasını takip ediyor.

Güneş‘teki bu enerji patlamaları, güneş enerjili parçacıklara (SEP) yol açabiliyor. Bunlar , ışık hızının % 80’i hızında hareket edebilen elektronları, iyonları ve protonları içeren yüksek enerjili parçacıklar. Dünya‘ya ulaşan SEP’ler, diğer maddeler ve radyasyon çeşitli etkileri olabilen jeomanyetik fırtınalar oluşturuyor. Büyüleyici kutup ışıklarına yol açıyorlar ama diğer etkileri o kadar hoş değil.

Güneş Patlamaları

Güneş patlamaları gerçekleşince Dünya’nın atmosferindeki morötesi radyasyon miktarında artış oluyor. Bu da atmosferi yoğunlaştırarak uyduların hareketini ve yaşam süresini etkileyebiliyor. Bu patlamalar yeryüzünde iletişimin ve navigasyonun sekteye uğramasına yol açabiliyor. Güneş patlamalarının parçacıkları uydulardaki ve Uluslararası Uzay istasyonu‘ndaki hassas elektronik aygıtlara zarar verebiliyor. Dünya’nın ikliminde değişikliklere bile neden olabiliyorlar.

Kaynak: How It Works

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T