Spica

0

Spica Başak takımyıldızının süpernovası Başak takımyıldızının derinliklerinde ikili sistem Spica yatıyor: İkisi de küresel değil, birbirlerine çok yakın olduklarından kütle çekimi nedeni ile çarpık ve yumurta şeklindeler. Aralarında sadece 17,7 milyon kilometre (Dünya ve Güneş arasındaki mesafenin onda biri) bulunuyor. Daha parlak olan “baş” yıldız ve onun daha küçük, daha soluk yoldaşı her dört günde bir yörüngelerinde tur atıyor. Bir teleskopla gözlemlendiğinde ayrı ayrı görülemezler, sadece tayfçeker ile parlaklıklarındaki küçük farklılıklar ile birbirlerinden ayırt edilebilirler.

Mavi-beyaz Spica binlerce yıldır gözlemleniyor, hatta bazı Mısır tapınaklarının ona bakacak şekilde inşa edildiği biliniyor. Sadece modern zamanlarda ikili bir sistem olduğu keşfedildi ve Ay örtmeleri esnasında yapılan gözlemlerde Spica’nın aslında beş yıldızdan oluştuğu ortaya kondu. Ancak konu süpernova olduğunda, sahne ışıklarının altında Spica’nın baş yıldızı bulunuyor. Hızla dönen bir mavi dev yıldız olan baş yıldızın kütlesi Güneş‘in yaklaşık 10 katı. Yüzeyi Güneş‘in yüzeyinden dört kat daha sıcak (22 bin derece) ve ondan 12.100 kat daha yüksek ışınım gücüne sahip, sıradaki süpernova patlaması için en büyük aday. Birkaç milyon yıl sonra Tip II süpernova patlaması ile öleceği düşünülüyor.

Kaynak: How It Works

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T