Huygens Sondası

0

Huygens sondası 15 Ekim 1997’de yolculuğuna başladı. 20 yıl boyunca görevini başarıyla yerine getiren sonda görevini 2017’de tamamladı. Görevi sırasında RADAR aygıtıyla Titan yüzeyinin %43’ünü haritalamayı başardı. Huygens sondasından öğrendiklerimiz aşağıda sıralanmıştır.

Titan’ın Atmosferik Profili

Huygens’in Titan yüzeyine inişi sırasında rüzgar ölçümleri yapıldı. 45 kilometreden yüksek irtifada rüzgar hızı, uydunun dönüş hızından çok daha fazlaydı; bu da atmosferdeki süper rotasyonun varlığını kanıtlıyor. Titan‘ın atmosferi, Dünya‘nınkinin altı katı,yani 600 kilometre kalınlıkta.

Dönen Rüzgarlar

Huygens’in Titan yüzeyine inişi sırasında rüzgar ölçümleri yapıldı. 45 kilometreden yüksek irtifada rüzgar hızı, uydunun dönüş hızından çok daha fazlaydı; bu da atmosferdeki süper rotasyonun varlığını kanıtlıyor.

Gizemli Metan

Huygens, Titan‘daki metanın kaynağını ya da nasıl yenilendiğini bulamadı ama hem atmosferde hem de yüzeydeki varlığını ispatladı.

Azotlu Atmosferin Kökeni

Huygens öncesindeki Voyager görevleri Titan atmosferinin azot içerdiği sonucuna varmıştı. Huygens bunu doğrulayabildi. Veriler azotun amonyaktan ya da azot içeren bir başka bileşikten kaynaklandığını gösteriyor.

Kriyovolkanizm

Huygens kayalarda bir potasyum izotopundan kaynaklanan Argon 40 saptadı. Bu da erimiş lav değil de uçucu sıvılar püskürten kriyovolkanlar biçimindeki jeolojik etkinliğin sağlam bir göstergesi.

Titan’ın Pusu

Huygens, Titan‘ı sarmalayan turuncu pusun uydunun yüzeyine kadar indiğini gösterdi. Titan‘ın pus partiküllerinin boyutunu ve optik özelliklerini de belirledi.

Küçük Aerosollar

Huygens sondası Titan‘ın atmosferindeki aerosolları bir fırında ısıtıp açığa çıkan gazları tanımlayarak ayrıntılı analiz yaptı. Hem amonyak hem de hidrojen siyanür saptandı.

Kuru Nehir Yatakları

Huygens’in en  çarpıcı başarılarından biri Titan‘ın yüzeyinin yüzlerce fotoğrafın çekmesiydi. Kuru nehir yatakları ve göller ilk defa fotoğraflandı Ayrıca platolar ve yuvarlak, kaba çakıllar vardı.

Yeraltı Okyanusunun Kanıtları

Sonda herhangi bir şimşek ya da yıldırım saptayamadıysa da atmosferde alışılmadık bir elektriksel etkinlik kaynağı tanımlandı. Bilim insanları bunun Titan‘ın yüzeyinin derinliklerinde yer alan, iletken bir yeraltı okyanusundan kaynaklanabileceğini düşünüyor.

Belirgin Kum Tepecikleri

Bilim insanları ilkin Cassini yörünge aracından Huygens’in iniş yaptığı bölgeyi bulmakta zorlandılar. Bunun nedeni, kum taneciği büyüklüğündeki hidrokarbonlardan oluştuğu düşünülen devasa kum tepeleriydi.

Kaynak: How It Works

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T