Hız Canavarları

0

Hızlı gitmek insan için doğuştan gelen bir arzudur. Bundan yüzlerce yıl önce, atlarla dörtnala gitmekle sınırlı olduğumuz zamanlarda, bugün erişebileceğimiz hızları hayal bile edemezdik. Ancak son iki yüzyılda mühendislik ve mekanik alanındaki gelişmeler sayesinde artık bir kilometreyi saniyeler içinde kat edebiliyoruz. Bu makalede ele alacağımız araçların tümü de yenilikçi fikirlerin, yaratıcı tasarımların ve kılı kırk yaran imalatın bir ürünü olan hız canavarları.

Bu süper hızlı otomobillerin belki de en ilginç yanı günümüzdeki teknolojik başarımızla ne kadar yakından ilişkili olduğu. Guiness Rekorlar Kitabı’nın editörü Craig Glenday’in belirttiği gibi, “Hız rekorları teknolojik evrimimize ayna tutuyor. Sürekli gelişiyor ve teknolojik bakımdan ilerliyoruz. Bu öykü, hızın öyküsü.”

Daha sonra değineceğimiz ve kırdıkları kara hız rekoruyla çocukları bilim ve mühendislik uygulamalarına çekmeye çalışan Bloodhound SSC ekibi de bu görüşü benimseyenlerden. Otomobil tasarım dünyasında en yeni teknolojik gelişmelerin kullanıldığını görüyoruz. Yapay zekanın güçlü ve popüler metodolojilerinden olan makine öğrenimi, testler ve yarışlar sırasında F1 ekiplerinin toplanan verileri deşifre etmesinde rol oynuyor.

Hız Canavarları Nasıl Yapılır?

Tasarımcıların ve mühendislerin hızlı otomobiller yaparken dikkate aldığı unsurlar…

Biçim: Aerodinamik yapı hız rekoru girişimlerinde en önemli faktör. Hava direncini azaltan ve hava akışını kontrol eden tasarımlar, yüksek hızlarda giderken stabilite sağlıyor.

Aktarım Sistemi: Her otomobilin kalbinde aktarım sistemi bulunuyor ve bu sistem, motoru, aksı ve bağlantılı elemanları içeriyor. Temel amacı güç üretip itkiye dönüştürmek.

Malzeme: imalatta kullanılan malzemeler aracın hem dayanıklılığını hem de ağırlığını belirliyor. Hepsi de hafif ve sağlam olan alüminyum, titanyum ve karbon fiber bileşiminin kullanımı çok popüler.

Elektronik: Günümüz hız canavarlarının başarılı elektronik donanımlar olmadan çalışması düşünülemez. Bunlar aracın farklı kısımları arasındaki iletişimi düzenliyor ve yarışlarda veri sunuyor.

Lastikler: Aracın zemine temas noktası olan tekerlek ve lastik, her otomobil için kritik öneme sahip. Maksimum yol tutuşu ve hız için, lastiklerin kavrama becerisinin tam kararında bir sürtünme sağlaması gerekiyor.

Frenler: Hızlı bir otomobil için yavaşlama önemsiz gözükebilir ama frenler iyi olmadan viraj dönmek çok zor. Artık binek ve yarış otomobillerinin birçoğunda soğutmalı disk fren kullanılıyor.

Hız Canavarları

Şimdi günümüz teknolojilerini yakından görmemizi sağlayan bu inanılmaz araçlara bir bakalım. Ama çabuk olun çünkü çok hızlı hareket ediyorlar!

Formula 1

Bloodhound SSC

Hiper Otomobiller

Formula E

Kaynak: How It Works

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T