Geometriyi Kullanan Babil Uygarlığı

0

Milattan önce 1800’lü yıllarda ortaya çıkan Babil uygarlığının, yıldızları izlemek için karmaşık geometrik hesaplamalar yaptıkları ortaya çıktı. Geometriyi kullanan babil uygarlığı zamanının ileri teknolojisine sahip olduğunu göstermektedir. Efsanevi Babil kulesi yapımı akla soru işaretleri getirmiyor değil.

Science bilim dergisinde yer alan araştırmaya göre Babil uygarlığı gece gökyüzünde Jüpiter gezegeninin hareketlerini izlemek için geometriyi kullanıyorlardı. Bilim insanları Babillilerin bu tekniği Milattan Önce 350 yıllarında geliştirdiklerini düşünüyor.

Babilliler bugünkü Irak ve Suriye topraklarında yaşayan bir uygarlıktı. Araştırmayı kaleme alan Berlin’deki Humboldt Üniversitesi profesörlerinden Mathieu Ossendrijver “Bunu beklemiyordum. Hesaplamaları fizik ve diğer tüm bilim dalları için bir temel oluşturuyor” dedi.

Babillerden Kalma Tablet
Babillerden Kalma Tablet

Babillilerin hesaplamalarını kaydettikleri kil tabletlerde çivi yazısıyla işlenmiş metinler, Babillilerin astronomide çok ileride olduklarını gösteriyor.

BBC‘ye konuşan Prof. Ossendrijver “Gökyüzünde gördükleri şeylerin raporlarını yazmışlar ve bunu çok uzun bir süre, yüzyıllar boyunca yapmışlar” dedi. Son araştırma, Babillilerin matematikte de oldukça ileri olduklarını gösteriyor. Son araştırmalar, hareket eden nesnelerin konumu ve süratini bulmak için kavisler kullandıklarını da gösteriyor.

Prof. Ossendrijver 19. yüzyılda çıkarılan British Museum arşivlerinde saklanan beş Babil tabletini inceledi. Babilliler, Jüpiter gece gökyüzünde belirince hızı ve mesafesini ölçmek için trapezoid olarak adlandırılan dört kenarlı şekiller kullanmış.Prof. Ossendrijver “Bu yana yatık dörtgen şekli, Jüpiter’in zaman içinde değişen hızının hesaplanmasını sağlıyor. Şeklin bir ekseni, yani yatay tarafı zamanı, diğer ekseni, dikey tarafı da hızı temsil ediyor” dedi.

Babillerden kalma tablet
Babillerden kalma tablet

“Trapezoidin alanı da Jüpiter’in yörüngesinde yaptığı mesafeyi veriyor” diye ekledi.Ossendrijver “Eski zamanlarda olduğu bilinmeyen zamana karşı hareketin soyut hız alanının şeklini gösteren bu grafik, çok yeni bir şey” dedi.

Araştırmacı zaman ve hız kavramları yerine eski Yunanların dünya ve gezegenlerle uzaysal ilişkileri inceleyen “daha düz” bir geometri kullandıkları yönünde kanıtlar olduğunu söyledi. Prof. Ossendrijver bu tekniğin ne kadar yaygın olduğunu bilmiyor. “Bu daha önce astronomiye yeni bir yöntem getiren tek bir kişi, bir dahi tarafından yazılmış bir tablet olabilir. Ya da bu yöntem farklı alimler tarafından daha yaygın biçimde kullanılıyor olabilir” diyor.

Kaynak: bbc, wikipedia

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T