Denizaltılar

0

Derin sularda kol gezen denizaltılar, dünyanın deniz ve okyanuslarında dolaşıp bir dizi çok önemli ve çoğu zaman da gizli görevi yerine getiriyor. Bu gizli araçlar ilk defa 1. Dünya Savaşı’nda yaygın olarak kullanıldı ve Alman U-Boot’ları (Almancada denizaltı anlamına gelen Unterseeboot sözcüğünden) çarpışmalar sırasında birkaç İngiliz ikmal gemisini batırarak, deniz muharebesinin çehresini sonsuza dek değiştirdi.

Denizaltılar, geçmişin insan gücüyle çalışan araçlarından bugüne kadar uzun bir yol kat etti. Çoğu modern denizaltı ya dizel-elektrik itkisiyle ya da nükleer reaktörlerle çalışıyor. Dizel-elektrikli denizaltılar, denizaltının pervanelerini döndürmek ve yüzeye çıktıklarında bataryaları şarj etmek için dizel motoru kullanıyor. Denizaltı dalış yaptığındaysa bu bataryalar pervaneleri döndürerek denizaltıyı su altında hareket ettiren elektrik motorlarına güç sağlıyor.

Bataryaların şarj edilmesi ve motorlara yakıt ikmali yapılması zorunluluğu yüzünden bu denizaltıların kısıtlı bir menzili var. O yüzden de birçok donanma, nükleer denizaltıları tercih ediyor. Bu denizaltılar bir defada haftalarca su altında kalabiliyor ve enerjiyi ısı biçiminde serbest bırakmak için nükleer fizyondan yararlanıyor. Elde edilen ısı buhar üretiyor ve bu da türbini ve pervaneleri döndürüyor.

Artık küçük büyük demeden her donanmanın vazgeçilmezi olan denizaltılar dünyanın her yanına mürettebat taşıyor, düşman gemilerine görünmeden yaklaşıyor, füze fırlatıyor ve karanlık, bulanık sularda saklanarak istihbarat topluyor.

Denizaltıları genel olarak iki gruba ayırmak mümkün: Düşman gemilerini arayıp bulmakla görevli taarruz denizaltıları ve kara hedeflerine saldıran balistik füze denizaltıları. Örneğin şu anda ABD donanmasının aktif hizmette 72 denizaltısı var ve bunlardan 54’ü taarruz denizaltısı.

Bu akıllı su altı araçlarını kullananlar sadece ordular değil elbette. Bilim insanlarının, okyanuslara dair bildikleri oldukça sınırlı. O yüzden de denizaltılar insan dalgıçların kendi başlarına asla inemeyeceği derinliklerdeki ortamları araştırmak için biçilmiş kaftan. Kısa bir süre önce, yakındaki bir gemiden mürettebatın güven içinde kullandığı, tehlikeli işleri üstlenebilen yeni insansız su altı araçları ortaya çıktı. Bu araçlar küçük, menzilleri de kısıtlı. Ama gelecekte, bildiğimiz denizaltıların yerini alabilirler.

İlginizi Çekebilir

Süpersonik Denizaltılar

Denizaltıların Tarihçesi

DeepFlight Dragon (Kişisel Denizaltı)

Kaynak: How It Works

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T