Yapay Fotosentez

0

Fotosentez, güneş ışığındaki enerjinin emilip, karbondioksiti oksijen ve organik bileşiklere çevirme işlemi olduğu için aynı şeyi laboratuvarda yaratma ihtimalimiz yok mu? Yapay fotosentez mümkün mü?

Bitkiler ve bakterilerin milyarlarca yıldır gerçekleştirdiği bu işlem laboratuvara ilk kez 1920 yılında taşındı. O zamandan bu yana dünyanın çeşitli yerlerindeki laboratuvarlarda yapay fotosentez deneylerini sürdürmeye devam ediyoruz.

Hayvanlar yüz milyonlarca yıldır bitkiler sayesinde yaşamlarını sürdürüyor. Bitkiler karbondioksit, su ve güneş enerjisini bir araya getirerek hem oksijen hem de karbonhidrat şeklinde enerji üretiyor. Bilim insanları da aynı şeyi yapabilen yapay bir yaprak geliştirdi. Hatta yapay yaprak, güneş enerjisini yakalamada doğal yapraklara kıyasla on kata kadar daha verimli.

Suyu oksijen ve hidrojene ayırmak için katalizörlerden faydalanıyor. Özel bakteriler daha sonra hidrojeni karbondioksitle birlikte sıvı yakıtlara dönüştürebiliyor. Hiç karbon ayak izi üretmeden sıvı yakıt üretebilen bu devrimci teknoloji, karbondioksit salınımlarımızı azaltmada önemli bir araç olabilir.

Kaynak: How It Works, Popular Science

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmekMesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T