SpaceX Dragon Kapsülü

0

NASA‘nın Uzay Mekiği programı 2011’de sonra erdikten sonra, Uluslararası Uzay İstasyonu‘na NASA adına kargo ve mürettebat taşıyacak ilk özel şirket olmak isteyen şirketler arasında rekabet başladı. 2006 ve 2008’de NASA‘nın SpaceX şirketiyle imzaladığı yaklaşık 2 milyar dolar tutarındaki iki sözleşme, Dragon kapsülünün geliştirilmesini sağladı. Dragon ilk kez Aralık 2010’da yörüngeye çıkıp Dünya‘ya geri dönmeyi başardı.

Güneş panelleri ve gelişmiş bir lityum pille çalışan Dragon kapsülü oldukça büyük: Yedi mürettebat üyesinin veya altı ton yükün taşınmasına olanak tanıyor. Yörüngedeyken manevra yapmak için azot tetroksit ve monometilhidrazin ile donatılmış 18 adet sıvı yakıtlı itici kullanıyor. NASAʼnın Orion uzay aracı gibi Dragon kapsülü de koni şeklinde. Bu şekil hem Dünya‘ya yeniden giriş için en iyi şekil olarak kabul ediliyor hem de iç mekânın makul büyüklükte olmasını sağlıyor.

Dragon’un önemli özelliklerinden biri, NASA‘nın PICA ısı kalkanının bir türevine sahip olması. SpaceX’in PICA-X ısı kalkanında NASA‘nın tasarımı geliştirilerek maliyet epey azaltılmış ve kalkanın yeniden kullanılabilir olması sağlanmış. NASA‘nın kalkanı tek bir uçuştan bile sağ çıkamazken PICA-X yüzlerce kez kullanılabiliyor. Bu kalkan, birkaç bin derece sıcaklıkta Dünya atmosferine giren kapsülü koruyor ve iç mekânın sıcaklığını oda sıcaklığına yakın tutuyor.

Üç büyük paraşüt Dragon’un Dünya’ya inişini yavaşlatıyor ama paraşütlerden ikisi arızalansa bile tek bir tanesi iniş için yeterli. Kapsül suya inmek zorunda. Dragon’un ilk versiyonu son olarak 7 Mart 2020’de, Uluslararası Uzay İstasyonu‘na malzeme götürdükten sonra Florida açıklarında Atlantik Okyanusu’na iniş yaptı. Bundan sonra ikmal ve mürettebat taşıma görevlerini Dragon 2 versiyonu devralacak.

Dragon Kapsülü Teknolojisi

Burun Konisi: Bu bölüm, fırlatma sırasında ve ayırma aşamasından önce uzay aracını koruyor. Ayrıca Uluslararası Uzay İstasyonu‘na kenetlenme mekanizmasını içeriyor.

Gövde: Küçük uydular gibi basınçsız kargoların depolanmasına olanak veriyor. Aynı zamanda güneş panellerini içeriyor. Dünya‘ya girmeden önce atılıyor.

Basınçlı Kabin: Kapaklar ve pencerelerle donatılmış bu bölüm, mürettebatı ve kargoyu radyasyondan ve mikrometeoritlerden koruyor.

Draco İticileri: Bu iticiler aracın hassas kontrolünü sağlayarak, Uluslararası Uzay İstasyonu‘na güvenle yanaşmayı ve birkaç yüz metre hata payıyla Dünya‘daki hedefe dönüşü mümkün kılıyor.

Isı Kalkanı: Teknolojik gelişmeler sayesinde PICA-X ısı kalkanı yeniden kullanılabiliyor. Kalkan, Dünya atmosferine girerken aşırı ısıdan korunmayı sağlıyor.

Paraşütler: Her biri 35 metre çapındaki üç paraşüt 3.000 metrede açılıyor ve aracın inişini saniyede 5 metreye kadar yavaşlatıyor.

Kaynak: How It Works

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T