Kulak Nasıl Duyar

0

İnsan organlarından biri olan kulak birçok işlevi yerine getiriyor ama nasıl çalışıyor. Peki Kulak nasıl duyar?

Birisi konuştuğunda ya da bir hareket yaptığında etrafındaki hava hareketlenir, dönüşümlü olarak yüksek ve alçak frekanslı ses dalgası oluşturur. Kulağın saptadığı bu dalgalar beyin tarafından sözcükler, ezgiler veya sesler olarak yorumlanır.

Hava dolu delikleri, labirente benzeyen, içi sıvı dolu kanalları ve bir hayli duyarlı hücreleri buılunan kulağın dış, orta ve iç kısmı vardır.

Kulak
Kulak

Dış Kulak

”kulak kepçesi” veya ”pinna” denen üstü deriyle kaplı esnek bir kıkırdaktan oluşur. Bu özellik, işlenmek ve beyne iletilmek üzere kulağa girmeden önce ses dalgarını toplayacak ve güçlendirecek Şekilde biçimlenmiştir. Kulağa giren bir ses dalgasının karşılaştığı ilk şey dış ve orta kulağı birbirinden ayıran, sımsıkı gerilmiş doku tabakasıdır. Bu doku kulak zarıdır  (timpanik membran ) ve ses dalgası çarptığında titreşir.

Orta Kulak

Kulak zarının ilerisinde , orta kulağın içi hava dolu deliğinde ”kulak kemikçikleri”  denen üç küçük kemik bulunur. Bunlar insan vücudundaki en küçük kemiklerdir. Kulak zarına çarpan ses titreşimleri, malleus (çekiç) adındaki ilk kulak kemikçiğine geçer. Sonra dalgalar örs boyunca ilerler ve üzengiye geçer. Üzengi, ”oval pencere” adındaki ince bir doku tabakasına dayanır ve bu zar da ses dalgalarının içi sıvı dolu iç kulağa girmesini sağlar.

İç Kulak

Salyangoza ev sahipliği yapar. Salyangoz , titreşimleri salyangozun sarmal tüplerinde dalga biçiminde ileten su dolu kanallardan oluşur. Salyangozun ortasından, küçük algılayıcı kıl hücreleriyle kaplı Corti organı geçer. Bu hücreler titreşimleri alır ve beyne elektrik sinyalleri olarak gönderilen sinir uyarımlarını üretir. Beyin bu sinyalleri ses olarak algılar.

Vestübüler Sistem
Vestübüler Sistem

Denge Hissi

Vestibüler sistem, başınızın yerçekimine göre ne tarafa baktığına dair size bir fikir verir. Başınızın dik olup olmadığını ayırt etmenizi sağlar ve başınızı döndürürken sabit nesnelerle göz teması sürdürmenize yardım eder.

Yarım daire kanalları da iç kulakta yer alır ama sesten ziyade başınızın hareketiyle ilgilenirler.  Yine sıvıyla dolu olan bu halkalı kanallar, farklı düzlemlerde konumlandırıldıkları için ivmelenmeyi (örneğin başınızın hareketini) üç farklıyönde algılayabilen ivmeölçer gibi çalışır.Yarım daire kanalları Corti organı gibi hareketi algılamak için küçük kıl hücreleri kullanır. Kanallari beynin arkasında işitme sinirlerine bağlıdır.

Denge hissimiz okadar karmaşıktır ki beynimizin tamamen bu role adanmış bölgesinde, geriye kalan beyin hücrelerimizin toplamı kadar hücre bulunur.

Kaynak: İnsan Bedeninin Sırları

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T