Beyin Hücreleri

0

Beyniniz inanılmaz bir şey. Bilinen evrendeki en karmaşık yapılardan biri. Bilim insanları beynin neden oluştuğunu ve nasıl çalıştığını anlamak için beyni on yıllardır didik didik ediyorlar.

Beyin, elektrikli ve kimyasal bir devredir; sinir hücreleri ya da nöronlarsa bu devrenin bileşenleridir. Her birinin bir hücre gövdesi vardır ve bu gövde, genetik kodu, elektriksel tepkileri ileten bir aksonu ve bunları alan dendritleri içerir.

Nöronlar, sinaps denilen bağlantı noktalarında birbirlerine bağlanır. Her nöron yüzlerce, hatta binlerce bağlantı harekete geçiren karmaşık yapıları meydana paketleri serbest bırakılır, böylece mesaj iletilir.

Beyinde 100 milyar nöron ve bu sayının üç ila on katı kadar destekleyici glia hücresi olduğu düşünülüyor.

Kendilerine has yapı ve işlevlerine göre sınıflandırılan yüzlerce farklı türde nöron var ve durmadan daha fazlası keşfediliyor. Ama bunlar kendi başlarına işlev göremez ve Yunancada “yapıştırıcı” anlamına gelen glia hücreler tarafından desteklenir.

Üç tür glia hücresi vardır. Oligodendrositlerin yağlı dalları vardır. Bu yağlı dallar, sinir hücrelerinin iletken aksonlarını, elektrik tellerinin üzerindeki plastik kaplama gibi sarar. Bu durum yalıtım sağlar ve böylece hem sinyallerin karışmasını engeller hem de sinyallerin zincir boyunca iletimini hızlandırır.

Mikroglialar ise bağışıklık sisteminin parçasıdır ve temizlik personeli gibi çalışır: Patojenlerin izini bulur ve beynin döküntülerini temizler. Bir de yıldız şeklindeki astrositler vardır. Bunlar ince uzun kollarıyla sinir hücreleriyle kan damarlarının arasına ulaşır, besin maddelerini getirip götürür, artık maddeleri temizler, hatta kimyasal sinyalizasyonla bile ilgilenir.

Beyin Hücreleri

Nöron: Bunlar, beyindeki elektriksel ve kimyasal sinyalleri iletmekten ve almaktan sorumlu olan sinir hücreleridir.

Dendrit: Bu dallanan işlemciler diğer nöronlardan binlerce sinyal alır.

Mikroglia: Bunlar uzman bağışıklık hücreleridir. Beynin sağlıklı ve hastalıksız kalmasına yardım ederler.

Oligodentrosit: Bu hücreler, nöronların elektrik sinyallerini hızlandırmak için etraflarındaki yağlı zarları kaplayarak yalıtım sağlar.

Astrosit: Yıldız şeklindeki bu hücreler besin maddeleri sağlayarak, atıkları temizleyerek ve sinyal göndermeye katkı sağlayarak nöronlara yardım eder.

Akson: Nöronun bu kısmı komşu hücrelere doğru elektrik sinyaller iletir.

Sinaps: Kimyasal sinyaller bu bağlantı noktalarında değiş tokuş yapılır, mesajlar bir nörondan diğerine iletilir.

Kaynak: How It Works

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T