Kozmos Hakkında 10 ilginç Bilgi (2)

0

Uzayda yer alan tüm madde ve enerji formlarının genel adı Kozmos olarak tanımlanır. Yani Kozmos kısaca evrendir, yaşamın kendisidir. Bu serimiz 5 paylaşımdan oluşacak ve sizler için Kozmos hakkında merak ettiğiniz birçok sorunun yanıtına yer vereceğiz. Ay’a gerçekten ayak basıldı mı? Uzay nasıl kokuyor Evrenin merkezi neresidir? Ve çok daha fazlası…

Ay kime ait

1967 yılında Dünya Devletleri bir gök cisminin kimseye ait olmadığını kararlaştırdı. Buna rağmen Amerikalı Dennis M. Hope, 1980 yılında Ay’ın mülkiyetine talip oldu. Kimse buna itiraz etmedi; o da Amerikan adalet sistemine göre kendini 8 yıl sonra Ay’ın sahibi ilan etti ve Ay arazileri satmaya ve bununla ilgili şık tapular düzenlemeye başladı. Bugüne kadar 611 milyon dönüm Ay arazisi olmak üzere 325 milyon dönüm Mars ve 125 milyon dönüm Venüs ve Merkür arazisi sattı.

Ay her sene bizden uzaklaşıyor

Ay hersene gel-git etkisi yüzünden Dünya’dan 3,8 cm uzaklaşıyor.

Heaven’s Gate Tarikatı

1997 yılında Heaven’s Gate Tarikatı’nın 39 üyesi Hale Bopp kuyruklu yıldızını işaret kabul ederek ruhsal evrimlerini tamamlamak için intihar etti. Liderleri Mareşal H. Applewhite onlara Dünyadışı varlıklar olduklarını ve kuyruklu yıldızın kuyruğuna eşlik eden bir uzay gemisine alınacaklarını söylemişti. Elma sosu ile karıştırdıkları barbürot denilen zehirli maddetyi içerek intihar etmişlerdi. Ufo’daki gezinti için Nike marka yepyeni spor ayakkablılar giymişlerdi. 

Ay Taşları

Apollo Astronotları Ay’dan toplam 382 kilogram taş getirdi. Çoğu NASA‘da çelik kasalarda ve tüm dünyadaki bilimsel enstitülerde saklanıyor. ABD yönetimi ara sıra birazını hediye ediyor. Honduras Devlet Başkanı 1973 yılında böyle bir paket almıştı, bunu 1988 yılında özel bir koleksiyoncuya 50.000 Dolar karşılığında sattı. ABD’de Ay taşı ticareti yasak olduğu için, alıcı taşı geri ABD’ye vermek zorunda kaldı. 2002 yılında dört öğrenci içinde 53 Ay taşı bulunan bir NASA kasasını çaldı. Tabii, yakalandılar.

Ay’a ayak basıldı mı? Amerikalı vatandaşlar ne düşünüyor.

2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre Amerikalıların %7’si Ay’a ayak basıldığına inanmıyor.  Bu oran Dünya geneline bakıldığında daha çok yüksek rakamlara ulaşıyor.

Güneş’in içine nekadar Dünya sığıyor

Eğer boş bir güneş Dünya ile doldurulsaydı 960.000 tane Dünya sığabilirdi. Diğer yandan eğer Dünya hiç boşluk bırakılmaksızın sıkıştırılsaydı yaklaşık 1.300.000 Dünya sığabilirdi. Güneş’in yüzeysel alanı Dünya’nın alanının 11.900 katıdır.

Tek uydumuz Ay. Peki ya diğerleri…

Güneş sistemimizde Jüpiter 67, Satürn 62, Uranüs 27, Neptün 14, Mars 2 uyduya sahipken Dünya sadece bir uyduya, Ay’a sahiptir.

Wow! Sinyali 

1977’de derin uzaydan 72 saniye süren bir sinyal alındı. Sinyal, Dünya dışı, hatta Güneş sistemi dışı kökenli sinyallerden beklenen tüm özelliklere uyuyordu. Sinyalin yıldızlararası sinyallerden beklenen özelliklere tamı tamına uymasına Dr. Jerry R. Ehman, bilgisayar çıktısındaki izini daire içine almış, sayfa kenarına ”Wow!” yazmıştır. Bu ünlem, daha sonra sinyalin adı haline geldi. Medya tarafından büyük ilgi gören sinyal, tüm çabalara karşın tekrar tespit edilememiştir.

Uzay istasyonunda bir gün…

Astronotlar Uluslararası Uzay İstasyonu‘nda bir günde yaklaşık 15 gün doğumu ve 15 gün batımına şahit oluyor.

Büyük Patlama’ya hep daha yakın

Dünyanın en büyük teleskopu Giant Magellan Telescope Şili’de Las Campanas Gözlemevi’nde yapılmakta. 2021’de bitmesi planlanan teleskop dünyanın en geniş merceğine sahip ve Hubble Teleskobu‘ndan 10 kat daha keskin bir görüntüye sahip olacak. Astronomlar bu teleskopla Büyük Patlama’dan birkaç yüz milyon yıl sonrasını yani ilk yıldızların, galaksilerin ve kara deliklerin şekillendiği zamanları gözlemleyebilecek.

Kaynak : Yeni Fikirler Dergisi

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T