Envisat Uydusu (ESA)

0

Avrupa Uzay Ajansı’nın çevre uydusu Envisat, 1 Mart 2002’de bir kutup yörüngesine fırlatıldı. Envisat üzerindeki aygıtlar; okyanusu, tarımı, buz oluşumlarını ve Dünya‘nın atmosferik şartlarını incelemek için kullanıldı.

LRR

Lazerli Retro Reflektör (LRR), Envisat’ın Dünya‘ya bakan yüzünde, RA-2 antenine yakın bir yerde duruyor. Bu pasif aygıt, yer bazlı yüksek güçlü darbeli lazerlerin uydunun konumunu hassas biçimde belirlemesine, RA-2 ve DORIS aygıtlarını kalibre etmesine olanak veriyor.

RA-2

13,575GHz (Ku bandı) ve 3,2GHz (S bandı) frekanslarında çalışan Radarlı Altimetre 2 (RA-2) iki yollu radar yankısını Dünya‘nın yüzeyinden 1 nanosaniyeden daha kısa bir sürede geri yansıtıyor. Bu sinyallerin gücü ve biçimi, kara ve okyanus topografisini belirlemeyi, karlı ve buzlu alanları gözlemlemeyi mümkün kılıyor.

ASAR

Gelişmiş Sentetik Diyaframlı Radar (ASAR), okyanus dalgalarını ve kara yüksekliklerini milimetrenin bir kaçta biri hassaslığında izliyor. Elektromanyetik tayfın mikrodalga C bandında (5,3 GHz) çalışıyor ve bir dizi farklı modda, kapsam aralığında ve açıda kullanılabiliyor.

DORIS

Uydu Doppler Orbitografi ve Tümleşik Radyo Konumlandırma (DORIS) aygıtı, Envisat’ın izini doğru bir şekilde sürmekle görevli. Bunu da yörüngesinin % 75’ini kaplayan 50 sinyal kulesinin yaydığı mikrodalga sinyallerini ölçerek başarıyor. Yörüngesini 1 cm yanılma payıyla 10 cm içinde belirleyerek uyduyu yönlendirmek ve üzerindeki aygıtları kalibre etmek için kullanılıyor.

MWR

Mikrodalga Radyometre (MWR) 23,8 GHz ve 36,5 GHz frekanslarında çalışıyor. Bulutlardaki ve atmosferdeki su buharı içeriğinin yanı sıra yer şekillerinin nem düzeyini ölçebilen, ayakucu noktasına (yani Dünya‘ya doğru) bakan bir aygıt.

SCIAMACHY

Atmosfer Haritalama İçin Taramalı Görüntüleme Soğurma Spektrometresi, birincil derecede stratosfer ve troposferde yayılan, geri saçılan ve yansıyan güneş radyasyonunu ölçüyor.Morötesi ışınlarla görünür ve yakın kızılötesi dalga boylarını inceleyerek gazların ve aerosollerin düşük yoğunluklarını saptıyor.

AATSR

Gelişmiş İz Boyu Tarama Radyometresi (AATSR), kara ve okyanus yüzeylerinden görünen ve kızılötesi yayılmaları ölen geniş acil lensli bir pasif radyometre. Termal parlaklık ölçümleri 0,05 °C hassaslığında.

MIPAS

Pasif Atmosferik Ölçüm İçin Michelson Girişimölçeri (MIPAS) spektrometre; stratosferdeki nitrojen dioksit (NO2), nitröz oksit (N20), amonyak (NH3), nitrik asit (HNO3), ozon (O3) ve suyu (H20)ölçmek için yakin-orta kızılötesi dalga boylarında çalışıyor.

MERIS

Orta Çözünürlüklü Görüntüleme Spektrometresi (MERIS) beş kameradan oluşuyor. Her kamera Dünya‘dan yayılan yansıtma seviyelerini ölçmek için spektrometrelere bağlı. Bunlar, okyanuslardaki ve kıyı sularındaki klorofil ve çökelti miktarını saptıyor ve bitki fotosentezinin etkinliğini inceleyebiliyor.

GOMOS

Yıldız Örtülmesiyle Küresel Ozon Gözlemleme (GOMOS); yıldızların örtülmesini, Dünya‘nın 15-100 kilometre üzerinden esen gazları ve aerosolleri ölçmek için kullanan ilk aygıt. Yörüngedeki her turunda 40 yıldızı kontrol edip ışıklarının tükenmesiyle atmosferik kimyanın varlığını saptayabiliyor.

Kaynak: How It Works

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T