Chandrayaan-2

0

Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu ISRO’nun ikinci Ay görevi olan Chandrayaan-2, Ay’ın daha kapsamlı biçimde keşfedilmesini sağlayacak. Fırlatma zamanı ilk başta Ekim 2018 olarak belirlendiyse de bazı önemli değişiklikler yüzünden bu tarih 2019 başı olacak biçimde güncellendi. Hindistan’ın güneydoğusunda, Andra Pradesh, Sriharikota’daki Satish Dhawan Uzay Merkezinden fırlatılacak olan Chandrayaan-2’nin fırlatma penceresi Mart ayına kadar açık.

Bu görevin amacı gizemli Ay‘ı tepeden tırnağa incelemek; topografisini, mineralojisini, egzosferini, element bolluğunu ve hatta olası sismik etkinliği araştırmak. Yörünge aracındaki yedi, iniş aracındaki üç aygıt sayesinde, Ay‘da altına bakılmadık taş kalmayacak. Chandrayaan-1 sadece yörünge aracıydı fakat Chandrayaan-2 bir yörünge aracından, bir iniş aracından ve bir de tekerlekli keşif aracından oluşan eksiksiz bir keşif projesi.

Chandrayaan-1

Jeosenkron Uydu Fırlatma Aracı Mark3 (GSLV Mk III) ile fırlatılacak olan Chandrayaan-2 yörünge aracı, bir ay kadar sonra Ay yüzeyinden 100 kilometre yukarıda yörüngeye girecek. Yörüngeye oturunca, yakalaması zor olan su buzu ve hidroksil aracın kameraları, tayfölçerleri ve radarları imzasını bulmak için işe koyulacak. Bundan sonra iniş aracı ayrılacak ve Ay‘ın güney kutbuna yakın bir yere, insanların ve hatta insan yapımı nesnelerin değmediği bir konuma inecek.

Bu iniş aracının benzersiz bir bilimsel donanımı var çünkü üzerinde yüzeyin termal özelliklerini ölçecek bir termofizik deneyi, yüzeyin iyonosferini ve atmosferini ölçmek için tasarlanmış bir aygıt ve son olarak bilim insanlarının Ay’ın daha önce hiç inilmediği kadar derinine inmesine izin verecek bir sismik etkinlik aygıtı bulunuyor . İşler yolunda giderse başarılı olacak inişin ardından, tekerlekli keşif aracı iniş aracından ayrılacak ve mini tankın Ay yüzeyindeki bilimsel serüveni başlayacak.

Chandrayaan-2 Teknoloji

Keşif Aracı: Altı adet bağımsız motorlu tekerleği bulunan ve köşelerdeki tekerlekleri dönebilen Ay keşif aracı, tank gibi hareket edecek.

Yörünge Aracı: Yörünge aracında başlıca iki kamera bulunuyor. Arazi Haritalama Kamerası 2 (TMC2) ve Yüksek Çözünürlüklü Kamera (OHRC)

İniş Aracı: İniş aracı sismik etkinlik, termal özellikler, iyonosfer ve atmosfer konusunda veri toplayacak. Ayrıca iniş aracını iniş sitesine yönlendirecek birden çok kamera bulunmakta.

Araştırma Aygıtları: Keşif aracının üstünde, Ay yüzeyini  daha yakından incelemek üzere Lazer İndüklemeli Ayrışma Tayfölçeri (LIBS) ve Alfa Parçacığı X ışını Tayfölçeri bulunuyor.

Ek Aygıtlar: Güneş X ışını Monitörü (XSM) ve Sentetik Açıklıklı Radar (SAR) da bulunuyor.

Kaynak: How It Works

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T