Bilim Kurgu Nedir

0

Bilim kurgu, edebiyatta zamana duyarlı bir konudur. Peki bilim kurgu nedir? Genellikle fütüristik, bilim kurgu, teknolojik değişimin mümkün kıldığı alternatif yaşam biçimleri hakkında spekülasyon yapar ve bu nedenle bazen “spekülatif kurgu”olarak da adlandırılır. kurgu, bir şekilde zamanımızın ve yerimizin sıradan ya da tanıdık dünyasından ayrı tutulan inanılır derecede tutarlı kural ve yapılara sahip alternatif dünyaları öngörmektedir. Fanteziden farklı olarak, bilim kurgu, varlığımızın ve değişimin koşullarını nasıl dönüştürebileceğini değerlendirmek için teknolojiye yansır.

Bilim kurgu, çoğu zaman hikayelerin sıkça kurgulandığı bir kurgu türüdür. Geleceğin bilim ve teknolojisini anlatır. Bilim kurgu konusunda siz de bilgi sahibi olabilecek, Bilim kurgunun ne olduğunu öğreneceksiniz. Bilim kurgu genellikle, geleceğin bilim ve teknolojisinden bahseder.

Bilim kurgu modern bir türdür . Antik çağdaki yazarlar bazen modern bilim kurgu için ortak olan temalarla uğraşsalar da, hikayeleri bilimsel ve teknolojik olasılıkları, bilim kurgularını önceki spekülatif yazılardan ve fantezi ve korku gibi diğer çağdaş spekülatif türlerden ayıran bir özellik göstermedi. Tür, Endüstri Devrimi tarafından yapılan sosyal dönüşümlerin ilk olarak yazarların ve entelektüellerin teknolojinin gelecekteki etkisini tahmin etmelerine neden olduğu Batı’da resmen ortaya çıktı.. 20. yüzyılın başlarına kadar, aralarında uzay yolculuğu, robotlar, uzaylı varlıklar ve zaman yolculuğu gibi bir dizi standart bilim kurgusu “kümeleri” gelişmişti

Bilim kurgu yazarları, okuyucuların kültürel mülkiyet duygusunu sarsacak ve bilinçlerini artıracak tekno-sosyal değişimleri özgürce ilerletmek için sıklıkla yeni bilimsel ve teknik gelişmeler ararlar. Bu yaklaşım çalışmaları için merkezi oldu. HG Wells , türün kurucusu ve muhtemelen en büyük yazarı Wells, 19. yüzyıl İngiliz bilim adamının hırslı ve istekli bir öğrencisiydi.

Bilim Kurgu Tarihi

Jules Verne , Dünya’dan Ay‘a ve Deniz altındaki 20.000 Lig gibi eserler nedeniyle sıklıkla “bilim kurgu babası” olarak selamlanıyor . Verne’nin eseri, tür üzerinde çok büyük bir etkiye sahipti, ancak geçici olarak göreceğimiz gibi, Verne – 19. yüzyılın son yarısında yazıyor – bilim kurgu olarak tanımlanabilen bir eser üreten ilk yazar değildi. Ancak, kurgusal bir bağlamda gerçek bilimsel prensipleri ve deneyimleri inandırıcı hale getirerek türe büyük katkılarda bulundu; çoğu zaman, kurgu çalışmalarının bazen denizaltı ve ay modülü gibi bilimsel gerçekliğe ilham vermesine neden oldu.

Verne’den bu yana, piyasa da olan bilim kurgu çalışmalarının sayısı fırladı ve giderek  büyümeye devam ediyor! Sadece edebiyatta değil, televizyonda ve filmde de pek çok örnekle, onları tam olarak nasıl tanımlayacağımızı bulmamız önemlidir. Şimdi sizlerle beraber Bilim Kurgunun bazı özelliklere bakalım.

Bilim Kurgu’nun Özellikleri

Bir bilim kurgu öyküsünün sahip olabileceği bir takım özellikler vardır, ancak bu dersin uğruna bilim kurgusunun bu özelliklerine odaklanacağız :

  • Romantizm
  • Anakronizm
  • Yabancı toplumlar
  • Sosyal Yorum

Romantizm

Verne’den bu yana, bilim kurgu, genellikle bu limiti uygulamayan fantezinin aksine, insanların gerçekten öğrenebilecekleri ve yapabilecekleri üzerine dayandığı için kaydedilmiştir. Ancak öğrenebileceğimiz ve yapabileceğimiz şeyler; yani, bilim ve buluşlar, tipik olarak romantikleştirilir. Romantikleşme, işlerin başka türlü olacağından daha çekici veya ilginç görünmesini sağlıyor. Kabul edelim, çoğumuz yerçekimsel merceklenme hakkında bir şey duymak istemeyiz, bu süreçte ağırlanmadıkça.

Anakronizm

Bilişim kurgusunu, anakronistik doğası için sıklıkla tanıyoruz. Anakronizm, bu anlamda, 1860’larda ay modüllerine sahip olmak gibi göründükleri zamana ait olmayan teknoloji veya fikirlerin kullanılması anlamına gelir. Anakronizm, genellikle iki yoldan biriyle sağlanır: ya bir yazar gelecekteki gelişmelere dair spekülasyonlar yapar ya da gerçek veya hayal edilen bilimsel kavramlar, var oldukları veya bulunmadıkları zaman dilimlerine eklenir.

Yabancı Topluluklar

Yapılan araştırmalar nedeniyle, bilim kurgu ile tüm tanıdık uzaylılarla dünyalar veya Earth dışındaki boyutlardan veya varlıkların görünmesini sağlar. İster robot ordularla, canavarlarla veya görünüşte insansı uzaylılarla olsun, bilim kurgu yazarları çoğu zaman yabancı bir etki yaratarak insanlığa meydan okuyor.

Sosyal Yorum

İnsan doğasını, diğer dünyalardaki varlıklarla zıtlaştırarak incelemek, toplumlarımızı nasıl yönettiğimiz hakkında pek çok soruyu gündeme getiriyor. Bilim kurgu daha sonra sosyal yorumları sağlamak için kullanılır; toplumun işleyişi hakkında açıklamalar ve görüşler sağlamak: birbirimizi nasıl gördüğümüz, bilimsel bilgiyi nasıl kullandığımız ve çeşitli diğer sosyal meselelerden bahseder.

Bilim nedir konumuza göz atmak için tıklayınız.

Yazar: Çetin BICAKCI

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T