Zihin Oyunları (İllüzyon)

0

Her zaman gördüklerinize ve hissettiklerinize inanmamanız gerektiğini gösteren akıllara zarar zihin oyunlarını (İllüzyon) keşfedin.

Günlük hayatınızda beyniniz, etrafınızdaki dünyayı duyularınız aracılığıyla sürekli algılar. Beynin aldığı kesintisiz bilgi akışı altından kalkılacak gibi değildir, o yüzden de beyin gördüklerinizi ya da hissettiklerinizi basitleştirmek için kestirmelere sapar, en muhtemel yorumları seçer. Bu da her şeye aynı anda odaklanmak yerine, önemli olan şeylere eğilmeyi mümkün hale getirir.

Beyin aynı zamanda geleceği tahmin etmekte çok iyidir. Bu sayede fiziksel olarak bir şeyi görmek ve dokunmakla, gözlerinizden ya da uzuvlarınızdan gelen bu sinyalleri alıp işlemek arasındaki zaman farkını telafi eder. Ne var ki bu tahminler ve kestirmeler beyninizin kandırılmasını da kolaylaştırır.

İnsanlar binlerce yıldır zihni aldatmanın yeni yollarını keşfediyor. Mesela optik illüzyon örneklerine Taş Devri mağara resimlerinde bile rastlanıyor.

Eski Yunan filozofu Aristo, günümüzde şelale etkisi dediğimiz bir illüzyona göndermede bulunarak “duyularımıza kolayca aldatılabilirler” diyordu. Bir şelaleyi izlerken farkına varmıştı ki, gözlerini hareketli sudan hareketsiz kayalara kaydırdığında kayalar sanki suyun akışının ters yönünde hareket ediyordu.

Artık “hareket art etkisi” diye bilinen bu durum, beyindeki kimi nöronları hareketi algılarken yorulmasıyla oluşuyor. Taşlara güvenebiliriz ama baktığınızda diğer nöronlar yorgun nöronları telafi etmek için aşırı çalışıyor ve bu da hareket illüzyonuna yol açıyor.

Beynin illüzyonlara nasıl tepki verdiğini incelemek, artık Aristo’nun gününe kıyasla çok daha kolay. İşlevsel manyetik rezonanslı görüntüleme (fMRI) yöntemi, belli imgeleri ya da durumları deneyimlediğimiz sırada kafamızın içinde neler olup bittiğini analiz etme ve beynin tepkilerini gerçek zamanlı araştırma fırsatı tanıyor. Bununla birlikte bazı illüzyonlara verdiğimiz tepkiler hala gizemini koruduğu için, daha keşfedilecek çok şey var.

Kaynak: How It Works

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T