Yumurta Kabuğundan Kemik Greftleri

0

Yumurta Kabuğundan Kemik Greftleri

Birçok nedenle kemikleri hasar görmüş kişilerin, yumurta kabuklarıyla güçlendirilmiş kemik greftleriyle (kemik boşluklarının doldurulmasında kullanılan malzemeler) tedavi edilebileceği umut ediliyor.

Bilim insanları kolay kırılabilir yumurta kabuklarının güçlü kemik greftleri yapmak için iyi bir alternatif olduğunu düşünüyor. Massachusetts Lowell Üniversitesindeki (UML) araştırmacılar, yeni bir kemik dokusunun büyümesine yardımcı olmak için öğütülmüş yumurta kabuğunun, mikroskobik parçacıklarını kullandıkları bir yöntem geliştirdi.

Araştırmacılar, yumurta kabuklarının, kemiklerimizin yapısında bulunan kalsiyum karbonat içeriği nedeniyle vücut tarafından daha kolay kabul edileceğini umuyorlar.

UML, Kimya Mühendisliği Bölümünden Gülden Camcı Ünal zarar görmüş kemiği onarmak ve yenilemek için yeni ve fonksiyonel malzemeler geliştirmeye ihtiyaç olduğunu, laboratuvarlarında sıra dışı yaklaşımlar kullanmayı benimsediklerini, özellikle doğadan ve doğada var olan malzemelerden esinlendiklerini belirtiyor.

Kemik greftleri için her yıl dünyada milyonlarca ameliyat yapılıyor. Kemik greftleri için kullanılan kemik parçaları, hastanın kendi vücudundan, kadavralardan ya da çeşitli yapay malzemelerden elde ediliyor. Ancak kullanılan greftlerin her biri istenilen sonucu vermiyor.

Bazen kemik oluşumunu tetikleyemiyor. Bazen de vücut tarafından reddediliyor. Bu yöntemin temelinde hidrojelleri güçlendirmek için ezilmiş yumurta kabuklarını kullanılması vardır. Böylece miktarda su tutabilen polimer ağları elde etmek mümkün oluyor.

Yumurta kabukları eklenerek güçlendirilen yumuşak ve süngerimsi yapıdaki hidrojelle elde edilen malzeme, daha sonra osteoblast (olgunlaşmamış öncül kemik hücresi) ya da kemik hücreleri için üç boyutlu kemik iskelesi olarak kullanılıyor.

Ünal hem çevreye hem de bilime katkı sağlayan basit bir yaklaşım izlediklerini belirtiyor. Geliştirilen bu yeni malzeme laboratuvar koşullarında başarılı oldu. Ancak henüz hayvanlarda ya da insanlarda test edilmedi. Araştırma ekibi patent başvurusunda bulundu; mikro ve nano ölçekte de malzemeyi test etmeye devam ediyor.

Ayrıca hastaların ihtiyaçlarını tam olarak anlamak için doktorlarla da görüşmeler yapacaklar. Ünal daha yararlı olması için malzemenin hangi özelliklerini geliştirmeleri gerektiğini anlamaya çalıştıklarını söylüyor.

Ünal, geliştirdikleri malzemeyi hastanın kendi hücreleriyle karıştırabileceklerini, doğru şekil ve büyüklükteki bir implanta dönüştürerek üç boyutlu bir yapı elde edebileceklerini düşünüyor. İçeriğinde hastanın hücreleri bulunan implantın vücut tarafından reddedilme olasılığı daha düşük.

Bu implantlar sayesinde de araba kazaları, yaşlanma, kanser veya başka herhangi bir travma nedeniyle hasar görmüş kemikleri onarmak mümkün olabilir.

Kaynak: Bilim ve Teknik

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T