Virüsler Canlı Mı?

0

Virüsler Canlı Mı? Virüsler ilk defa 1892’de keşfedildi. Keşfedilen ilk virüs tütün mozaik virüsü idi ve o zamandan beri bilim dünyası virüslerin canlı olup olmadığı konusunda fikir birliğine varamadı.

Tartışmalar virüslerin bir konak olmadan yaşamlarını sürdürememeleri ve en basit biyolojik işlemleri bile gerçekleştirememeleri yüzünden çıkıyor.

Ancak, bir konak buldukları anda diğer tüm yaşam formları gibi davranıyorlar ve ürüyorlar. Virüsler temelde hücresi veya metabolizması olmayan bir DNA ipliğinden ibarettir. Bu yüzden enerji üretmek için gereken enzimlere de sahip değiller.

Nükleik asit ipliğinde genelde üç ila 400 arası gen bulunur. Hayatta kalmalarını sağlayan kimyasal reaksiyonları gerçekleştirmek için bir konak organizmaya ihtiyaç duyarlar. Virüs bir hücreye ulaştığında içine girer ve hücrenin DNA‘sı ile birleşir ve yaşama e o tutunur. Hücrenin genetik kodlarını kullanarak çoğalmaya başlar. Hücre ağzına kadar bu kopyalarla dolduktan sonra patlar ve virüsler ortama saçılırlar.

Günümüzde çoğu bilim insanı virüslerin canlı olarak sınıflandırılmaması gerektiğini düşünüyor. Ancak, eğer bir yaşam formu olarak sınıflandırılacaklarsa şu ana kadar bulunmuş en basit yaşam formu olacaklar.

Kaynak: How It Works

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T