Termometre Tarihi

0

Termometre ilk olarak Galileo tarafından 1592 yılında bulunmuştur. Santorio Santorio, 1625 yılına gelindiğinde oral ısı alan ilk fizikçi olma özelliğini taşımaktadır. Bu durum modern termometrenin icadina ve modern tıbbi tedavinin oluşumunu sağlamıştır. Venedikli fizikçi Santorino Santorino yapmış olduğu kimya keşifleri ile modern kimyaya ulaşmamıza da büyük katkılarda bulunmuştur.

Adım adım günümüz termometresine

Termometre tarihi ilk olarak Carl Wunderlich , alman doktor 1800 lü yılların başında modern tıppın önde gelen sunucularındandır. 1842 yılına gelindiğinde tıpta bilimsel yöntemler kullanmak ile ilgili bir bildirge yayımladı. Klinik uygulamasında , özellik ile ateş eğrileri gibi tanı belirtilerini belgeleyen çalışmalara imza attı kendisi.

1800 lü yılların sonlarına doğru ise ayak sıcaklığı algılayabilen ayak uzun termometresini icat etti, buldu. Ve o dönem bu termometre ile ısı ölçümü yapabilmek 20 dk gibi bir zaman aldı. Ölçülen vücut ısısı ise 96.8 F yi uygun ısı olarak bulmuştur.
Ve tarih 1866 ya gelindiğinde ise ilk kez elde taşınabilir termometre bulunmuştur. Bu buluş ise Thomas Clifford Allbut tarafından yapılmıştır. Ve de bu taşınabilir termometre sayesinde ise artık ısıyı öğrenmek için 20 dakika beklemeye gerek kalmadı. Sadece vücut ısısını öğrenmek için 5 dakika harcanması yeterli olmuştur.

Ancak bu tıp alanında kullanılması maksadı ile üretilmiş olan bir termometre idi. Ancak termometre sadece insan ısısını ölçmek maksadı ile kullanılmamaktadır. Aynı zamanda bulunulmakta olan ortamın ısısını da ölçme görevi görmektedir.

termometre geçmişi

Oda ısısı için üretilen, 

Odadaki sıcaklığın ölçülmesi için yapılmış olan termometrenin icadı ise yaklaşık olarak 300 yıl önceye dayanmaktadır. Termometre tarihi aslında oldukça öncelere dayanmaktadır. Ancak tıp alanında kullanımı çok daha sonralarda keşfedilmiştir.

Fizikçi Daniel Gabriel Fahrenheit‘in 1714 yılında cam içinde civa kullanarak hatasız olarak termometre üretimi yapılmış olmaktadır. Önceleri o dönemin otoriteleri termometre için olumlu bir bakış açısı sergilememekteydi. Çünkü o dönemin hekimleri ateş arttığı vakit bunun hastalık ile ilişiğinin olabileceğini düşünmüyorlardı. Ancak zaman içinde termometrenin geliştirilmesi ile tıp dünyasında meydana gelmiş olan gelişmenin de paralellik göstermesi ile termometredeki görülecek olan sıcaklık, ısı derecesinin insan hastalığı ile alakalı olduğu ispatlanmıştır.
Bu yapılmış olan araştırmada edinilmiş olan sonuç ise termometre tarihi için oldukça büyük bir önem arz etmektedir. Çünkü artık 1890 lı yıllarda doktorlar bile bilinçlenmiş ve de termometre gibi bir sıcaklık ölçerin kullanımının herkese öğretilmesi gerektiği, her evde olması gerektiği savunulmuş adeta bir kampanya da başlatılmıştır.

Böylelikle her evde bulunmakta olan termometre ile hastalık anında tespit edilebilmiş, tedavi anında uygulanarak hastalığın önüne geçilme fırsatı doğmuştur. Hatta fırsattan öteye tedavi uygulama şekline kadar çok etkili olan bir etken niteliğindedir .

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T