Stephenson’un Roketi (1829)

0

Sanayi Devrimi sırasında üretilen tren olmasa da, Stephenson’un Roketi birçok gelişmiş teknoloji tek bir araçta birleştiriyordu.

Baba ve oğul olan Stephenson’ların yaptığı Roket, beş önemli yenilik sayesinde başarı elde etmişti.

Bunlardan ilki, arkasına küçük bir taşıyıcı aks yerleştirildiği için bağlama çubuklarının ağırlığının düşürülmesini sağlayan bir çift tahrik tekerleğiydi. Ayrıca, Roket’in 4,2 tonluk toplam ağırlığının 2,5 tonluk kısmı öndeki tahrik tekerleklerine verilmiş, böylece ikinci aksın küçük olması sağlanarak yine ağırlık azaltılmıştı. Bu da hızı ve verimi artırıyordu.

Verim artışında rolü olan bir diğer yenilik de Roket’in çoklu tüp içeren kazan düzeneğiydi. Egzoz gazlarını yanma odasından bacaya tek bir büyük tüp değil de 25 adet bakır alev borusu taşıyor, böylece çok daha fazla sıcak boru ve dolayısıyla daha çok buhar elde ediliyordu.

Kıvılcım kafesinin entegrasyonu, trenin silindirlerinden gelen egzoz buharını bacanın hemen altındaki bir dumanlığa aktararak ekstra buhar üretilmesini sağlamıştı. Bu da havanın sisteme emilme yoğunluğunu artırıyordu.

Ham buhar gücündeki bu artışa, genişletilmiş bakır yanma odasının kazandan ayrılması da destek oluyordu.

Roket’in son yeniliğiyse iki silindirinin neredeyse yatay açıda olmasıydı. Silindirler bu biçimde (pistonları bir çift tahrik tekerini çalıştıracak biçimde) yerleştirildiğinden tren, daha önceki araçlarda sorun yaratan dengesiz sallanma hareketinden kurtulmuştu.

Stephenson’un Roketi Teknolojisi

Ağırlığı: 4.230 kg  Azami Hız: 47km/s

Silindir: Roket’in silindirleri neredeyse yatay olarak monte edilmiş, böylece güç artışı sağlanmış ve motorun yalpalamasının önüne geçilmişti.

Ateş Tüpleri: Tek bir büyük baca yerine 25 adet alev borusu, ısıtılmış bakırın yüzey alanını ve dolayısıyla buhar üretimini artırıyordu.

Yanma Odası: Yanma odası kazandan ayrıydı ve bakırdan yapılmıştı. Önceki örneklerden büyüktü.

Kıvılcım Kafesi: Kıvılcım kafes, Roket’in iki silindirinden gelen egzoz buharını dumanlığa aktararak hava akışını kazan ateşi sayesinde artırıyordu.

Kaynak: How It Works

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T