Stegosaurus

Stegosaurus, bugüne dek keşfedilen en dikkat çekici dinozorlardan biri olabilir. Bu otçul dev, kısa boylu bitkileri bol miktarda tüketirken kendini yırtıcılardan korumak için zırhlı gövdesini ve ölümcül dikenlerle donatılmış kuyruğunu kullanıyordu.

Stegosauridae ailesine adını veren ilk Stegosaurus örneği 1877 yılında bulundu. O zamandan beri bu dinozorun dört türü daha bulunarak resmen tanımlandı. Her türün yapısı ve özellikleri birbirine benziyor: Bu büyük dört ayaklı hayvanların hepsinin sırtında karo şeklinde plaka dizileri var. Uzunlukları 8 metreyi geçiyor ve ağırlıkları da 3.000 kg civarında, yani epey ağır yaratıklar.

Stegosaurus Ve T

İlginç bir şekilde paleontologların Stegosaurus’a dair en az  bilgi edinebildiği şey, plakaları. Bugüne dek farklı dizilimler, yapılar ve kullanım alanları öne sürüldü. İlk ortaya çıkarıldıklarında etçil avcılara karşı savunma amaçlı bir zırh oldukları tahmin edilmişti.

Ancak sırttaki pozisyonları ve keskin olmamaları dikkate alındığında, günümüzde bu teori büyük ölçüde çürütülmüş durumda. Modern akademisyenler plakaların dekoratif bir özellik olabileceğini öne sürüyor: Çiftleşme döneminde kur yapmak için veya anlaşmazlık çıktığında düşmanları korkutmak için kullanılmış olabilirler.

Stegosaurus DinozorPaleobiyoloji, bu cins hakkında bilinebilecek neredeyse diğer her şeyi ortaya koyuyor. İncelenen fosil bulguları, Stegosaurus’un çok ve dar bir kafatası olduğunu, o yüzden küçük küçük bir beyni olduğunu ve pek zeki olmadığını net bir şekilde gösteriyor. İlkel beslenme alışkanları da bu durumu doğruluyor.

Hayvanın yere yakın boynu, kısa ama hantal ön bacakları, yüksek leğen kemiği ve uzun arka bacakları; Stegosaurus’un günün büyük kısmını bol bol bodur bitki (eğreltiotları, palmiyeler, kozalaklı ağaçlar vb.) yiyerek geçirdiğini gösteriyor. Dişlerinin şekli ve oluşumu ile ısırma kuvvetinin az olması da bunu onaylıyor.

Stegosaurus NedirDinozorun bacaklarını yakından inceleyince pek hızlı hareket edemediğini görüyoruz. Ön Z ve arka bacaklarının boyutları öyle tutarsız ki bu yaratık saatte 8 kilometre den hızlı koşsaydı uzun arka bacakları ön bacaklarıyla çarpışarak düşmesine yol açardı.

Bu eksikliklerine rağmen Stegosaurus tamamen savunmasız değildi: Esnek, zırhlı ve dikenli bir kuyruğu vardı. Örneğin Stegosaurus stenops adlı türün her biri yaklaşık 75 cm vardır. Bu dikenler, yatay düzlemden biraz ayrık bir açıyla kuyruktan çıkıyordu. Dikenler, Stegosaurus’un kuyruğunu kırbaç gibi kullanarak saldırganların vücutlarında delik uzunluğunda olan dört dikeni açmasını sağlıyordu.

Kaynak: How It Works

Yorum yapın