Soru Cevap (Şubat)

0

Soru cevap kısmımızda birbirinden ilginç, farklı sorulara cevap arıyoruz. Bir çoğu aklımıza takılmış soru cevap bölümümüzzle karşınızdayız.

Neden Alerjilerimiz Var?

Neden alerjilerimizin olduğu konusunda bilim insanları fikir birliğine varabilmiş değiller ama hijyen hipotezi adlı, önde gelen bir kurama göre parazitlere ve mikroplara giderek daha az maruz kalmamız, bağışıklık sistemimizin aşırı tepki göstermesine ve polen ya da toz gibi zararsız hedeflere saldırmasına yol açıyor.

Bağışıklık sisteminin işlevi, vücudumuza giren yabancı maddeleri saptayıp saldırmak ve onları yok etmek. Vücutlarımız insan evrimi boyunca sürekli parazit solucanların saldırısına hedef oldu ve bu yüzden de, bu solucanlarla ilişkili proteinleri tanıyıp tepki vermeye programlandı.

Fakat bu hipoteze göre, gelişmiş dünyanın temiz ortamında parazitlerin bulunmayışı, bağışıklık sistemimizin atıl kalmasına, bazen de aşırı hassaslaşıp ortamda parazitlerdekine benzer bulduğu tüm proteinlere aşırı tepki vermesine yol açıyor. Bu zararsız misafirleri vücuttan uzaklaştırmak için burnumuz akıyor, yangı ve alerjiden mustarip herkesin bildiği diğer semptomlar ortaya çıkıyor.

Graviton Nedir?

Graviton, tıpkı fotonların elektromanyetizmayı taşıması gibi, kütle çekim kuvvetini taşıdığına inanılan varsayımsal bir parçacık. Gravitonlar şu ana kadar hiç gözlemlenemediyse de bilim insanları onların küçük ve kütlesiz parçacıklar olduğunu düşünüyor zira kütle çekimin menzili sonsuz.

Gravitonların ayırt edici özellikleri onların kolayca tanınmasına kuramsal olarak izin verse de, diğer parçacıklarla etkileşimleri son derece zayıf ve bu yüzden onları saptamak son derece zor. Bazıları, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nın bir parçacık çarpışmasından artakalan momentumdaki ve enerjideki dengesizliği saptayarak gravitonları bulunabileceğini iddia ediyor.

Bağırarak Cam Kırmak Gerçekten Mümkün Mü?

Teoride evet. Her şeyin bir rezonans frekansı vardır. Bu, nesneye vurulduğunda doğal olarak titreştiği hızdır. Şarap kadehlerinde bu frekans insan vokal aralığı içinde kalır. Yani bir şarkıcı (ya da bağıran herhangi bir kişi) aynı notayı çıkarabilirse, seslerinin ürettiği dalgalar camı titreştirmeye başlar. Fakat titreşmesi, camın kırılacağı anlamına gelmez. Camın çatlaması için yüzeyinde, titreşimin yüküyle parçalanacak mikroskobik kusurlar olmalıdır. Ses ne kadar yüksekse cam o kadar şiddetli titreşir ve kırılma olasılığı o kadar artar.

Astronotlar Mars’a Nasıl Sağ Salim Gidebilir?

Mars‘a gidip gelmek astronotları tahminen 662 milisievert (mSv) radyasyona maruz bırakacak (artı eksi 108 mSv). Bu, radyasyon hastalığına yol açacak kadar fazla değilse de 6.000 defa göğüs röntgeni çektirmeye karşılık geliyor ve Avrupa Uzay Ajansı ESA’nın astronotlara getirdiği ömür boyu alınabilecek radyasyon miktarı olan 1.000 mSv sınırına  yakın.

Radyasyonun büyük kısmı galaktik kozmik ışın biçiminde olacak ama bunların etkisini en aza indirgemenin iki yolu bulunuyor. İlki, uzay gemisinin duvarlarını bu ışınları geçirmeyecek kadar kalın yapmak. Bu, gemilerin fırlatılmasının çok pahalıya çıkmasına yol açabilir. Bir alternatif de daha iyi kalkanlar geliştirmek. NASA şu anda, kozmik ışınları engellemekte çok başarılı olan hidrojen kaplı nanotüpleri araştırıyor.

Roma’da Merkezi Isıtma Nasıl Çalışıyordu?

Romalılar da modern yerden ısıtma sistemlerine benzer biçimde, hipokaust dedikleri sistemi kullanıyorlardı. Villaların ve hamamların taş döşeli zeminleri aslında sütunların üstüne inşa edilmiş ve böylece zeminin havanın dolaşabileceği bir boşluk oluşturulmuştu. Burası da kölelerin çalıştırdığı, harıl harıl yanan bir fırından gelen sıcak havayla ısıtılıyordu. Sıcak hava zemini alttan ısıtıyor, bu da binanın ısınmasını sağlıyordu.

Gökyüzü Neden Mavidir?

Atmosferdeki molekülleri mavi ışığı, ışığın diğer dalga boylarından daha çok dağıtarak gökyüzünün mavi görünmesine yol açar. Güneş’in ışığı beyaz görünse de, aslında gökkuşağındaki tüm renklerden oluşmuştur ve her renk farklı bir dalga boyuna karşılık gelir. Bu ışık atmosferden geçerken oksijen ve azot molekülleriyle karşılaşır, bunlar da ışığı tüm yönlere saçar. Mavi ışığın dalga boyu daha kısadır, o yüzden de daha uzun dalga boylu ışıktan (tayfın kırmızı ucundakilerden) daha şiddetli biçimde saçılır. Saçılan mavi ışık da gözlerimize ulaşarak gökyüzünün mavi görünmesini sağlar.

Kırmızı Ve Mavi Işık, Sivilceleri Giderebilir Mi?

Lazer tedavisi farklı cilt sorunlarının tedavisinde kullanılabiliyor ama hem pahalı hem de uygulamak için eğitim ve uzmanlık gerektiriyor. Şu anda araştırılan bir diğer seçenek de kırmızı ve mavi ışık. Amerikan Dermatoloji Akademisi’ne göre, dalga boyu 405-420 nanometre arasında değişen mavi ışık, bakterileri öldürerek akne tedavisinde faydalı oluyor. Dalga boyu 600-950 nanometre arasında olan kırmızı ışığın da cilt hücrelerinin enerji fabrikası olan mitokondrileri tetikleyebileceği düşünülüyor ama bu tedavinin ne kadar etkili olacağı bilinmiyor.

Kaynak: How It Works

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T