Rejenerasyonu Kontrol Eden Genler

0

Semenderlerin bacakları koptuğunda yeniden çıkabilir. Kertenkeleler düşmanlarını yanıltmak için kuyruklarını bırakır ve daha sonra yeniden kuyrukları çıkar.

Planarya solucanları, denizanaları ve deniz şakayıkları ise bütün vücutlarını tekrar tekrar büyütebilirler. Farklı nedenlerle zarar gören ya da kopan vücut parçalarının yenilenmesine rejenerasyon denilmektedir.

Rejenerasyonu kontrol eden genler hakkında, Harvard Üniversitesinde çalışmalar yapan bilim insanları, bazı canlıların tüm vücut rejenerasyonunu nasıl başardıklarıyla ilgili çok önemli bulgular tespit etti. Prof. Dr. Mansi Srivastava ve öğrencileri EGR adını verdikleri bir genin rejenerasyon sürecini kontrol ettiğini açıkladı.

Araştırmacıların, üç şeritli panter solucanları üzerinde yapmış olduğu çalışmalarda, canlıların kodlanmayan DNA‘sındaki bir bölgenin EGR geninin etkinleşmesini kontrol ettiği tespit edildi. Bu gen, bir kez aktifleştikten sonra rejenerasyonla ilgili diğer genleri ve süreçleri kontrol etmeye başlıyor.

Araştırma ekibinin üyelerinden Dr. Andrew R. Gehrke, EGR geninin tüm vücut rejenerasyonunu kontrol eden bir tür anahtar işlevi gördüğünü açıklıyor.

Üç şeritli solucanlarda tüm vücut rejenerasyonunda yer aldığı ispatlanan genler ve EGR geni, aynı zamanda insanlarda da mevcuttur. Hatta insan hücreleri laboratuvar ortamında basınca ya da kimyasal zehirlere maruz bırakıldıklarında EGR geni aktifleşiyor.

Bu durum insanlarında neden üç şeritli panter solucanları gibi tüm vücut rejenerasyonu yapmadığı sorusunu sordurtuyor. Prof. Dr. Srivastava, önemli olanın genlerin varlığından çok birbirleriyle nasıl etkileştiği olduğunu bildiriyor.

Dolayısıyla doğru cevaba giden yol insan genomunun kodlanmayan kısımlarındaki genlerin işlevlerinin daha iyi anlaşılması gerektiğinden geçiyor.

Kaynak: Bilim ve Teknik

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T