Orta Çağ Meslekleri

2

Lağımlarda fare yakalamaktan kral için hokkabazlık yapmaya kadar ilginç orta çağ meslekleri…

Orta çağ döneminde size sunulan iş fırsatları, daha çok sosyal sınıfınıza bağlıydı. Statüsü olanlar, asiller, kraliyet tarafından işe alınanlar veya ruhban sınıfıydı. Çiftçiler veya statüsü olmayanlar, zanaatkar veya işçi olarak çalışırdı.

İkisinin ortasında, yetenekli işçiler tarafından yapılan ürünlerin tüm dünyada ticaretini yaparak zengin olan, tüccar sınıfı vardı. Tüm roller önemliydi çünkü hepsi insanların hayatına devam etmesi için gereken mal ve hizmetleri sağlıyordu. Ancak alt sınıf işçileri genellikle istismar ediliyordu.

Sonuç olarak, lonca sistemi kuruldu. Loncalar, bugünün ticaret birlikleri gibi, üyelerinin ekonomik çıkarlarını gözetiyordu. Tüccarlar, dokumacılar, demirciler ve mum yapımcıları gibi çoğu mesleğin loncası vardı. Üyeler, satacakları mal için fiyat ve standartları belirlerdi. İş arayan bir kişi katılmak için para öder ve ilgili zanaatin eğitimini alırdı.

Bitki Uzmanı

Bitki ve doğal kaynaklar ile pratik bitki reçeteleri hazırlayan, bu sözüm ona “bilge kadınlar” birçok tıbbi vakayı tedavi edebiliyordu. Eğitimli bir doktorun ücretini karşılayamayan kişiler için bir can simidi görevi görüyor ve geleneksel tıp bilgilerini bir sonraki kuşağa aktarıyordu.

Demirci

Her köyün, silah, kapı kolu veya mücevher yapan kendi demircisi vardı. Yakıt olarak kömür kullanıp, demiri ısıtıp eriyik haline getirerek, örs üzerinde çekiçle dövüp çeşitli şekillere sokardı.

Yazıcı

Orta çağda baskı makineleri olmadığı için, yazıcılar yazıları kopyalayarak kitap kopyaları yaratırdı. Bu zor görev genelde keşişlere verilirdi çünkü onlar okuma yazma bilirdi. Şikayetlerini de genelde el yazmalarının kenarlarına not alarak belirtirlerdi.

Sipahi

14 yaşında çırak pozisyonundan sipahiliğe geçen erkek, şövalyenin hizmetinde çalışıyor ve savaşta onun yanında yer alıyordu. Karşılığında, 21 yaşında şövalyelik mertebesine erişebilmek için, şövalyelik kanunlarını, cesaret, at biniciliği, eskrim ve diğer atletik becerileri öğreniyordu.

Fare Avcısı

Orta çağ Avrupası’nda fareler büyük bir problemdi. Hastalık yayıyor ve ekinleri yiyorlardı. Farelerin kokularını almak için, küçük bir köpek veya kedi ile çeşitli tuzak ve zehirler eşliğinde sokak ve lağımları dolaşan fare avcıları, hayatlarını kazanmak için veba kapma riskini göze alıyordu.

Berber

Bir orta çağ berberinin işi sadece saç kesmek değildi. Onlar bir doktor olarak da çalışırdı. Berber cerrahlar olarak bilinip, diş çeker, kangren olmuş veya yaralı uzuvları keser, “tedavi” için kan alırlardı. Anestezi veya eğitim olmadan sadece temel aletlerle, oldukça ölümcül operasyonlar yaparlardı.

Saray Soytarısı

Saray yönetimi tarafından kralı eğlendirmek için işe alınan soytarı, hokkabazlık yapar, şakalar anlatır, sihirbazlık ve palyaçoluk yaparak efendisinin moralini yükseltirdi. Karşılığında iyi para ve yaşayacak bir yer alır ve bazı ayrıcalıklardan faydalanırdı. Örneğin asillerle dalga geçer ve ceza almazdı.

Haberci

Habercinin görevi, Avrupa’da her biri kendi armasını taşıyarak dolaşan şövalyelerin takibini yapmaktı. Bu, onların diğer görevlerine de destek sağlıyordu: Orta çağ turnuvalarının katılımcılarını yönetmek ve onlara haber vermek!

Yün Eğirici

Yünün örülmesi için önce ipliğe dönüştürülmesi gerekiyordu. Bu görev kadınlar tarafından yapılıyordu ama erkek yün eğiriciler de vardı. Önce elyafı başparmak ve işaret parmak arasında döndükçe ağırlığı ile elyafı geren bir değirmene bağlayarak ipliğe dönüştürürlerdi.

Kaynak: How İt Works

2 Yorumlar
  1. Sello diyor

    Konu güzel ve ilgi çekici tebrik ediyorum. Ancak ortaçağ’da pek çok meslek var. Konuyu biraz daha geliştirebilirseniz daha güzel olur. Birde bu mesleklerle ilgili görseller (dönemin çizimleri, atölyede yapılan zırhlar vs.) eklenebilirse daha hoş olur. Benim gibi ortaçağ ve özellikle hellenistik ve roma dönemi meraklıları için bu tarz konuların artması dileği ile…

  2. Burak diyor

    Saray soytarıcsı olmak güzeldir 😀

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


Bu web sitesi deneyiminizi geliştirmek için çerezleri kullanır. Bununla iyi olduğunuzu varsayacağız, ancak isterseniz vazgeçebilirsiniz. Kabul etmek Mesajları Oku

G-B0ZQSMMP2T